Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на производството на "Газпром" от януари до юли с 12% спрямо година по-рано

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" разкри в свой предварителен доклад в понеделник, че производството на газ е намаляло с 12% в периода от януари до юли тази година в сравнение със същия период от предходната година, като общото производство на газ е била в размер на 262,4 милиарда кубически метра.

В същото време ежедневното производство на газ от страна на "Газпром" се срина през юли до най-ниското ниво поне от 2008 г. насам, тъй като износът за ключови пазари спадна за четвърти пореден месец, съобщава Блумбърг.

Руският газов гигант е изпомпвал средно 774 млн. куб. м на ден миналия месец, което е спад от 14% спрямо юни, според изчисления на агенцията, базирани на данни, публикувани в понеделник. Компанията планира да добие 494,4 млрд. куб. м през 2022 г., което е с 4% по-малко от миналата година.

Освен това компанията отчете спад с 2% на търсенето на газ на вътрешния пазар, докато износът за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) се срина с 34,7% на годишна база. Най-голям спад в търсенето на газ се наблюдава в Европейския съюз, като предварителните данни сочат за 35 милиарда кубически метра по-слабо потребление на руски газ в ЕС през първите седем месеца на фискалната година в сравнение със същия период на 2021 г.

Износът на газ за Китай обаче достигна нов пик,  като се увеличи с повече от 60% в продължение на първите седем месеца на 2022 г. през тръбопровода "Силата на Сибир".

Междувременно стана ясно, че "Газпром" не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през газопропусквателния пункт "Суджа" в Украйна или през пункта Велке Капушани от Украйна към Словакия за четвъртото тримесечие на настоящата година, според резултатите от проведените търгове.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени