Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на саудитския петролен износ до най-високи нива от повече от две години

Петролно находище в Саудитска Арабия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Износът на суров петрол от Саудитска Арабия скочи през юли до най-високото си ниво от април 2020 г. на фона на международния натиск за овладяване на високите цени на петрола.

Наблюдаваните доставки по море от саудитското кралство достигнаха около 7,5 милиона барела на ден миналия месец, показват данните за проследяване на танкери, съобщава агенция Блумбърг. Само месец по-рано доставките бяха в размер на 6,6 милиона барела на ден.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като "ОПЕК +", са под нарастващ натиск да изпомпват повече суров петрол, тъй като референтните цени на петрола от доста седмици насам са на ниво около 100 долара за барел и допринасят за световната инфлация.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви през миналия месец след визитата си в Риад, че очаква повече добив от Саудитска Арабия, най-големият производител на ОПЕК, въпреки че от кралството не поеха конкретен официален ангажимент.

Картелът "ОПЕК +" постепенно увеличава производството си от около година насам, като постепенно се оттегля от наложените в началото на коронавирусната пандемия ограничения на добива. Групата ще проведе поредното си заседание чрез видеоконференция на 3 август, за да вземе решение относно бъдещата производствена политика.

Износът на саудитски суров петрол за Китай, който се явява основна дестинация, скочи през юли до средно 1,65 милиона барела дневно, докато доставките за Индия надхвърлиха 1 млн. барела на ден за първи път от април 2020 г.

По-рано през юли агенция Блумбърг прогнозира, че износът на суров петрол от кралството за миналия месец ще бъде около 7,7 милиона барела на ден.

Наблюдаваният износ на саудитски суров петрол за САЩ пък се понижи през юли до около 371 хил. на ден от 417 хил. барела месец по-рано, показват още предварителните данни. Потоците към Япония са намалели с около 18%, до 903 хил. барела на ден.

Саудитска Арабия и Ирак също така са пренасочили повече от своя суров петрол към Европа чрез тръбопровода "Сумед" (Sumed) през Египет. Доставките през тази връзката скочиха, след като Русия нахлу в Украйна, което накара Европа да избягва руския петрол и да търси алтернативни доставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна