Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поражения за отборите ни на шахматната олимпиада

Българките пропуснаха да победят фаворита Украйна.
Снимка: fide.com

Неуспешен се оказа за българските отбори четвъртият състезателен ден на шахматната олимпиада в Ченай, Индия, които допуснаха поражения.

Жените бяха изключително близо до това да вземат поне точка от един от фаворитите за титлата и номер 2 в стартовия списък тим на Украйна, но в крайна сметка отстъпиха с 1,5:2,5 точки. В същото време мъжкият национален отбор на България отстъпи с 1:3 на Гърция.

При дамите 20-годишната Габриела Антова даде преднина на България с победа с черните фигури на четвърта дъска над Юлия Осмак, но малко по-късно бившата световна шампионка Мария Музичук възстанови паритета, след като се справи в двуостра позиция с Гергана Пейчева. На втора дъска 19-годишната Пейчева имаше своите шансове срещу именитата си съперничка, но ги пропусна. 

Това остави развръзката на мача в ръцете на другите две партии, в които българките бяха с белите фигури. На първа дъска 19-годишната Нургюл Салимова направи реми с бившата световна шампионка в ускорения шах и блица Анна Музичук. На трета дъска 18-годишната Белослава Кръстева имаше готова за реми позиция срещу друга бивша световна шампионка - Анна Ушенина, но допусна неточности в топовния ендшпил и загуби.

Минималната загуба бе първа за българския дамски отбор, който заема 12-о място след четвъртия кръг с 6 мач точки. В петия кръг българките ще играят с Иран. Лидер в класирането е отборът на Азербайджан с максималните 8 мач точки, колкото имат още седем тима.

Националите при мъжете допуснаха второ поредно поражение. Срещу Гърция единствената победа записа 17-годишният Момчил Петков, който на първа дъска победи с черните фигури Димитриос Мастровасилис. В останалите три партии Цветан Стоянов, Тодор Георгиев и Александър Ташев допуснаха загуби.

В класирането при мъжете България заема 66-о място с 4 мач точки. В днешния пети кръг тимът ни ще срещне Тайланд. Начело в класирането е вторият отбор на домакините от Индия с пълен актив от 8 мач точки


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна