Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка повиши отново основната си лихва с 50 базисни пункта до 1,85%

Австралийска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Австралийската централна банка повиши очаквано лихвените си ставки за четвърти пореден месец, като в същото време обаче смекчи насоките за по-нататъшни повишения, тъй като прогнозира по-висока инфлация, но и забавяне на икономиката, което би подтиснало растящата инфлация.

Резервната банка на Австралия (RBA) повиши лихвения си процент с 50 базисни пункта до 1,85% - най-висока ниво април 2016 г., като само в рамките от месец май насам вече вдигна лихвата с цели 175 базисни пункта - най-агресивно повишение на лихвите за толкова кратък период от началото на 90-те години на миналия век.

"Бордът на банката очаква да предприеме по-нататъшни стъпки в процеса на нормализиране на паричните условия през следващите месеци, но това няма да бъде факт по предварително зададен път на затягане на лихвите", заяви управителят на RBA Филип Лоу.

Бордът на RBA отбеляза, че повишенията на лихвите през последните месеци са били необходими, за да се намали инфлацията и да се създаде по-устойчиво търсене и предлагане, добавяйки, че централната банка се ангажира да предприеме по-нататъшно затягане (повишаване на лихвите), но не и по предварително зададен път, тъй като размерът и времето за ново повишение ще зависи от входящите данни.

Това беше възприето от финансовите като известно омекотяване на агресивната политика на повишаване на лихвите, като се има предвид, че Лоу многократно беше заявявал, че RBA иска да достигне неутрално ниво от поне 2,5%, където теоретично лихвеното ниво нито ще ще стимулира, нито ще забавя икономическия растеж.

Инвеститорите реагираха на тази леко променена позиция чрез продажби на австралийския долар, което доведе до негово поевтиняване с около 1% към 0,6950 щатски долара, тъй като пазарните участници намалиха очакванията си за това доколко лихвите в крайна сметка ще бъдат повишение.

Същевременно Филип Лоу очерта и новите икономически прогнози на RBA, като посочи, че банката вече очаква потребителската инфлация да достигне връх около 7,75%, в сравнение с предишна прогноза от 7 на сто.

Икономическият растеж пък се очаква да достигне 3 2,5% през 2022 г. при предишна прогноза за 4,2%, след което да се забави през 2023 г. до 3,25% спрямо предходна оценка за по-рязко забавяне до 2 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени