Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ отговориха на Петков за "Балкански поток": За разлика от вас не сме подписвали неизгодни за България документи

"Те са вредни за България и аз мисля, че днес е един хубав ден за българската демокрация, защото тези хора си отидоха"

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ определиха като лъжа разпространената информация от бившето правителство "Петков" за констатирани сериозни нарушения при строителството на "Балкански поток". От ГЕРБ припомниха, че газовият проект е изграден изцяло според законодателството на Европейския съюз и в съответствие с енергийната стратегия на България, подкрепена с решение на Народното събрание.

Заключенията от проверките на Междуведомствените групи са нищожни и пълна лъжа, защото не могат да изземват функциите на институциите, с чиито решения е построен "Балкански поток" , заяви на брифинг в централата на ГЕРБ бившият енергиен министър в последните две правителства на Борисов Теменужка Петкова:

"За разлика от това управление (на Кирил Петков - бел. ред.) не сме подписвали неизгодни за България договори или документи. Само ще кажа "Джемкорп" и нещата ще бъдат изчерпани."

По думите на Петкова двете междуведомствени групи и техните констатации: "Днес откриват предизборната кампания на "Продължаваме промяната."

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията за нарушение на трудовото и екологичното законодателство при изграждането на "Балкански поток":

"Ето и отговорите, които от Министерство на околната среда и водите е дало, по повод спазване на екологичното законодателство - нито едно нарушение по въпроса за финансирането на "Балкански поток".

По въпроса за финансирането на "Балкански поток" Теменужка Петкова показа решение на КЕВР от 21 декември 2018 г., в което се формулирало при какви условия и при какви приходи трябва да се реализира проектът от "Булгартрансгаз", за да бъде изгоден.

Тези условия се спазват и страната ни печели от "Балкански поток", увери Теменужка Петкова и коментира: "Каквото и да каже Кирил Петков и неговото правителство, нито хората, нито институциите ще забравят това, което те причиниха на България през тези седем месеца, а именно поставянето под въпрос на енергийната сигурност на страната. Те са вредни за България и аз мисля, че днес е един хубав ден за българската демокрация, защото тези хора си отидоха."

От своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев даде своя оценка за заключенията от проверката на Балкански поток, назначена от кабинета "Петков":

"То (правителството) си живее в собствен свят, от приказките. Само не знам коя е приказката - за Снежанка, за Пепеляшка или за Червената шапчица."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна