Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на германския износ през юни и връщане към търговски излишък

Германският износ нарасна през юни по-силно от очакваното въпреки негативните последици от продължаващата руска инвазия в Украйна. Това върна търговския баланс на водещата европейска икономика на излишък, след като месец по-рано беше отчете търговски дефицит за пръв път от 1991 г. насам, показват последни данни на немската официална статистика Destatis.

Експортът на Германия на сезонно-коригирана база скочи през юни с 4,5% спрямо май до 134,3 млрд. евро, докато вносът се повиши с едва 0,2 на сто до 127,9 млрд. евро.

По-солидният ръст на износа доведе до търговския излишък през юни в размер на 6,4 млрд. евро, след като през май беше отчете търговски дефицит в размер на 1,0 млрд. евро - първи дефицит от далечната 1991 г., докато очакванията на финансовите пазари бяха за доста по-скорошен позитивен търговски баланс от 0,2 млрд. евро.

Спрямо юни 2021 г. германският износ нарасна с 18,4%, а вносът с 27,9%.

Износът на Германия към Русия нарасна през юни на сезонно-коригирана база с 14,5% до 1,2 млрд. евро спрямо май, но спрямо юни 2021 г. се срина с цели 40,3%. Вносът от Русия пък се повиши през юни с 4,8% на месечна база до 3,5 млрд. евро.

В същото време износът на Германия към останалите страни от ЕС се повиши през юни с 3,9% спрямо месец по-рано, докато вносът нарасна с едва 0,3%. Износът в посока САЩ пък нарасна с 6,2%, докато вносът на американски стоки скочи с цели 14,7%.

Експортът към Китай се повиши през юни с 2,4% спрямо май, а вносът от Китай се сви с 2,4 на сто. Германският износ към Великобритания пък се повиши с 4,2%, докато вносът от Обединеното кралство се сви с цели 6,6 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна