Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газовата турбина на Siemens за "Северен поток 1" е в Германия, Шолц я инспектира

Олаф Шол (вляво) разглежда газовата турбина на Simens след пристигането ѝ от ремонта в Канада
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Газовата турбина за тръбопровода "Северен поток 1", която се превърна във фокуса на задълбочаващия се енергиен спор с Русия, е в Германия, след като е преминала ремонт и поддръжка в Канада, а германският канцлер Олаф Шолц я разгледа в сряда, съобщи компанията Siemens Energy.

Русия посочи преди време проблеми с турбината като причина за драстично намаляване на доставките на газ през "Северен поток 1" до едва 20% от капацитета на газопровода, с което се повиши риска от газов недостиг в Европа тази зима и това беше в основната на драматичното повишаване на европейските цени на природния газ към 200 евро за мегаватчас от около и под 100 евро за MWh от средата на юни насам.

"Олаф Шолц заедно с нашия главен изпълнителен директор Кристиан Брух разгледаха турбината, обслужвана в Канада за газопровода "Северен поток 1", която е готова за по-нататъшен транспорт до Русия“, посочиха от Siemens Energy.

Германският канцлер отново обвини Русия за забавянето на връщането на турбината на "Северен поток 1", обслужвана в Канада.

"Тя (турбината) може да бъде транспортирана и използвана по всяко време“, каза Шолц по време на посещение в завода на Siemens Energy в Мюлхайм ан дер Рур, където беше доставена прословутата газова турбна.

"Неизпълнението на договорите за доставка на газ няма никакви технически причини", добави канцлерът.

Агенция Ройтерс напомня, че старши мениджър на руския газов гигант "Газпром" посочи през миналата седмица, че доставката на турбината до Германия от Канада след приключване на работата по поддръжка не е в съответствие с договора. Оттогава не е ясно точното местонахождение на турбината.

Европейският съюз продължава да оспорва аргументите на Русия и "Газпром", че проблемите с турбината са виновни за резкия спад на доставките през тръбопровода, който свързва Русия с Германия под Балтийско море.

Междувременно потоците на руски газ към Европа през газопровода "Северен поток 1" и през Украйна остават в сряда стабилни, макар и на доста по-ниските нива от последните дни, показват данни на оператора.

Физическите потоци през тръбопровода "Северен поток 1" от Русия към Германия бяха тази сутрин на ниво от 14 413 152 киловатчаса на час (kWh/h), подобно ниво на предходните 24 часа. Русия намали на 27 юли потоците по тръбопровода до едва 20% от неговия капаците, позовавайки се на дейности по поддръжката.

Номинациите за руски газови потоци в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани пък бяха тази сутрин около 36,7 милиона кубични метра на ден, в сравнение с 36,8 млн. куб. м предишния ден, показват данни на украинския системен оператор.

Газовите потоци на изток през тръбопровода "Ямал-Европа" до Полша от Германия са се променили малко спрямо предишния ден, показват данни на оператора Gascade.

Изходните потоци в измервателната точка Mallnow на германската граница възлизаха тази сутринта на 2 283 879 kWh/h.

Турбината може да бъде доставена в Русия по всяко време, имаме всички документи, заяви говорител на германското правителство, който допълни, че турбината не е засегната от санкциите. От 27 юли изпомпването е намалено до 20%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна