Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" увеличава производството на петрол с едва 100 хил. барела на ден през септември

Снимка: Алами/Ройтерс

Огранизацията на сраните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, известни общо като "ОПЕК +" се договориха да увеличат с едва 100 хиляди барел на ден призоводството на перол през месец септември (равняващо се на 0,1% от световното потребление), потвърждавайки препоръката на Съвместния министерски мониторингов комитет на "ОПЕК +" (JMMC) от по-рано в сряда. С това си решение петролният картел отправи по този начин тривиален жест за "стабилизиране" на пазарните цени на фона на призивите на администрацията на президента на САЩ Байдън да бъде предприета стъпка към увеличаване на производството.

На предходната си среща "ОПЕК +" одобри повишение на добвите с 648 000 барела на ден през август.

Петролният алианс от 23 държави ще раздели това количество пропорционално между членовете и тъй като само Саудистска Арабия и Обединените арабски емирства могат да увеличат производството, едва малка част от това допълнително количеството вероятно ще бъде доставено.

"От гледна точка на глобалния баланс, днешното незначително увеличение на квотата – най-малкото от 1986 г. в абсолютно изражение и най-малкото в процентно изражение – е само "шум в системата“, посочи Боб Макнали, президент на базираната във Вашингтон консултантска група Rapidan Energy Group и бивш служител в Белия дом.

Подобно слабо повишение най-вероятно ще засили допълнително притесненията относно доставките на суров петрол, тъй като инвеститорите вероятно са загрижени, че последното увеличение на производството може да е твърде малко, за да окаже значително влияние върху текущата ситуация на пазара.

Само Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства разполагат с действителен свободен капацитет за увеличаване на производството, така че съответствието за повечето членове на "ОПЕК +" се очаква съвместното производство да остане непроменено.

"ОПЕК +" може да се наложи да повиши производството на петрол, за да избегне прегряване на пазара, заяви по-рано днес членът на картела Казахстан. "Винаги сме казвали, че предпочитаният ценови коридор за петрола е 60-80 долара за барел. Днес цената е 100 долара. Така че може да се наложи да увеличим добива, за да избегнем прегряване“, каза пред репортери министърът на енергетиката на Казахстан Болат Акчулаков.

Новината, че "ОПЕК +" ще увеличи само символично (със 100 000 барела на ден) петролното производство през септември доведе до поскъпване на петрола.

Фючърсите на петрол Брент се повишават към 15.00 часа българско време с 1,3% към 102 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,54% към 96 долара за барел.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна