Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 3% след силен ръст на петролните складови запаси в САЩ

Петролните фючърси поевтинява с близо 3% след изненадващо силно повишение на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица.

Според Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) складовите петролни запаси през седмицата до 29-ти юли са нараснали с 4,467 млн. барела до 426,6 млн. барела при осреднени очаквания за нов тяхно понижение с 620 хил. барела след спад с 4,523 млн. барела седмица по-рано.

На входа на рафинериите за суров петрол в САЩ са постъпвали през последната седмица средно 15,9 млн. барела на ден, което е спад със 174 хил. барела на ден от средното ниво, регистрирано през предходната седмица. Рафинериите са работили с 91% от капацитета си, докато производството на бензин е намаляло, средно 9,3 милиона барела на ден.

Вносът на суров петрол в САЩ е бил средно 7,3 млн. барела на ден или с 1,2 млн. барела на ден повече в сравнение с предходната седмица.

Запасите на бензин пък се повишиха със 163 хил. барела при очаквания за спад с над 1,6 млн. барела, а запасите на дестилатните петролни продукти се свиха с 2,4 млн. барела при очаквания за растеж с 1,038 млн. барела.

Изненадващо силното нарастване на складовите запаси на суров петрол провокира рязко поевтиняване на петролните фючърси, след като по-рано през деня те се повишиха с над 1% като реакция на решението на "ОПЕК +" да увеличат петролните добиви със скромните 100 хил. барела на ден през септември.

Към 19.20 часа българско време фючърсите на петрол Брент вече поевтиняват в рамките на деня с 3% обратно под нивото от 100 долара за барел към 97,65 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 3,2% към 91,35 долара за барел, достигайки най-ниско ценово ниво от 14-ти юли насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени