Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия отваря въздушното си пространство за израелски самолети

Самолет на израелската авиокомпания Arkia на терминала на международното летище Рамон, на няколко километра от Ейлат, Израел, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия е отворила въздушното си пространство за израелски авиокомпании и авиокомпании, работещи по двете дестинации - Риад и Израел, съобщава БГНЕС, като цитира Israel 24.

Според съобщението Рияд е разрешил на израелските авиокомпании El Al, Arkia и Israir да използват въздушното му пространство. Посочва се, че Саудитска Арабия е отворила въздушното си пространство и за други авиокомпании, които да достигнат до Израел.

Отбелязва се, че това ще означава, че продължителността на полетите от Израел до Далечния изток и обратно ще бъде намалена.

Вестник "Times of Israel" съобщи, че търговски самолет, пътуващ към Израел, е "използвал въздушното пространство на Саудитска Арабия за първи път днес": Машината на Cathay Pacific Airlines, излетяла от Хонконг, е пристигнала в Тел Авив, прелитайки над Саудитска Арабия.

За разлика от Обединените арабски емирства и Бахрейн в Персийския залив Саудитска Арабия отказва да установи официални дипломатически отношения с Израел.

Въпреки това в израелската преса често се появяват твърдения, че администрацията в Тел Авив поддържа контакти със Саудитска Арабия на разузнавателно, военно и икономическо равнище.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна