Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни медицински прегледи за диагностика и лечение на съдовите заболявания

Д-р Васил Козаров: Над 40 на сто от хората страдат от хронична венозна недостатъчност

Съдов и сърдечен хирург гост в подкаста "Кожа и слънце" съветва как да пазим вените от високите температури

Д-р Васил Козаров- заместник- началник на Клиниката по кардиохирургията на УМБАЛ "Лозенец"
Снимка: УМБАЛ Лозенец

Вени и слънце, венозна болест и силна слънчева топлина е темата на този епизод на тематичния подкаст на БНР - "Кожа и слънце". Съдов и сърдечен хирург съветва хората, които искат да знаят имат ли някакъв вид хронична венозна недостатъчност, да направят преглед при съдов лекар. Прегледът в съвременната медицина включва и доплерово изследване.

Ще чуете защо за хората с разширени вени е важно да избягват топлите слънчеви часове и посещението на минерални и спа процедури при високи температури на водата и въздуха, но пък трябва да се движат и спортуват без ограничения.

Гост в епизода е: 

✅Д-р Васил Козаров - заместник- началник на Клиниката по кардиохирургията на УМБАЛ "Лозенец"

Слушайте епизода тук:

Или тук:

От разговора ще научите:

Кои са първите симпотми за венозна болест и дали сред тях спадат нощните крампи

✅Защо е важно да направим обстоен преглед при съдов лекар

✅Грижи ли се българинът за венозното си здраве

✅Има ли профилактика срещу хронична венозна недостатъчност или тя е предимно наследствена болест

✅За ползите от носенето на ластични чорапи

✅Защо бременността играе роля за венозните проблеми

✅Как влияние слънчевата топлина върху вените ни

✅Слънце и хронична венозна недостатъчност

✅Защо морската вода е препоръчителна при пациенти с хронична венозна болест или лимфни отоци

✅Защо е важно да бъдем достатъчно хидратирани, ако имаме разширени вени

✅Защо не трябва да използваме на плажа обезболяващи болката гелове за разширени вени

✅Защо венозната болест е по-изразена при слабите хора

Д-р Васил Козаров

"Слънчевата топлина не влияе добре на вените. От топлината венозният тонус се отпуска, съдовете се отпускат и по този начин започваме да усещаме краката си по-тежки, лимфната система започва да работи по-бавно, вените започват да стават по-пропускливи и съответно да се натрупва повече течност в крайниците, което води до отоци и чувството за тежки крака.
В топлите месеци се обострят симптомите на разширените вени: най-често срещаните са тежест, напрежение в крайниците, болка, крампи, сърбеж, отоци, поява на различни по размер разширени вени, промени в оцветяването на кожата, а в крайния стадий – незаздравяващи рани.
И от тази гледна точка основните симптоми на хората, които имат някаква венозна недостатъчност, се проявява именно през топлите месеци. Слънцето е вредно за тях, както и стоенето в топли минерални води и спа басейни, защото се усилват симптомите на хронична венозна болест.
Винаги препоръчвам на моите пациенти да ходят на море и да влизат във водата, заради разхлаждащото и въздействие. А колкото повече се движи човек, ходи в планината, изкачва върхове, толкова по-добре мускулната помпа на долните крайници действа и развижва кръвта. Няма ограничения при пациентите с венозна недостатъчност да се движат, а е препоръчително", заяви за БНР д-р Васил Козаров.

На 11 и 12 август /четвъртък и петък/ в Университетска болница „Лозенец“, се организират безплатни прегледи и ехографско изследване (доплер) за диагностика и лечение на съдовите заболявания – варикозни вени, артериални заболявания и др. Отделението по съдова хирургия разполага с последно поколение медицинска техника и апаратура за диагностика  и лечение на съдовите заболявания.

Хроничната венозна болест - жените страдат по-често от него, а с напредването на възрастта болестта може да прогресира. Наследствеността играе роля, но факторите на средата са не по-малко важни и затова разширените вени вече засягат по-млади хора – бременни или хора в активна възраст. Тенденцията се дължи на масовото обездвижване, наднорменото тегло, продължителното стоене в право или в седнало положение. Основна причина за развитието на клиничната картина са измененията в клапите и възпалителният процес във венозната стена, водещи до разширяване на вените, повишаване на венозното налягане и развитие на типичната клинична картина – различни по степен разширени вени, кафяво оцветяване на кожата, а в по-напредналиите стадии и поява на незаздравяващи рани по подбедриците.


Д-р Васил Козаров се дипломира като лекар през 2002г. Започва работа в хирургичното отделение на  МБАЛ „Пирдоп”.  Година по-късно започва работа в Клиниката по сърдечно-съдова хирургия на Университетска болница „Лозенец”, в която е и до днес. През 2005-2006 г. работи в Клиниката по сърдечно-съдова хирургия към Centre Hospitalier Universitaire “Rangueil”, Тулуза, Франция. Има придобити специалности по „Хирургия“, „Кардиохирургия“ и „Съдова хирургия“. Редовен преподавател е в катедра „Хирургически болести“ към Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”. Притежава свидетелство за професионална квалификация „Ултразвукова съдова диагностика”. Работи по специалностите кардиохирургия и  съдовата хирургия, включително и минимално инвазивно лечение на разширени вени. Извършва ултразвукова съдова диагностика на артериални и венозни заболявания. Част е от трансплантационния екип на УМБАЛ „Лозенец“. Член е на Българска Асоциация по Гръдна, Сърдечна и Съдова Хирургия, Българското Национално Дружество по Съдова и Ендовакуларна Хирургия и Ангиология, Българско Дружество по Ангиология, Българско Дружество по Кардиохирургия.

Всички епизоди на подкаста ще намерите:


Soundcloud
Apple Podcasts през iTunes



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна