Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кипър получава 72 млн. евро за изграждане на нов център за незаконни мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър получава 72 млн. евро от Европейската комисия за изграждане на нов център за незаконни мигранти и подобряване на условията за тях, съобщи министърът на външните работи Никос Нурис. Системата за предоставяне на убежище в страната и за приемане на пристигащите далеч надхвърли възможностите си, заяви той. 

Новата европейска финансова помощ е за изграждането на първия в Кипър център, в който ще бъдат настанявани незаконни мигранти, получили отказ от властите за предоставяне на убежище и откъдето те ще бъдат връщани в страните им. Средствата ще бъдат използвани и за подобряване на съществуващата инфраструктура за прием на бежанци.

Европейската комисия одобри искането на Никозия за допълнително финансиране заради увеличените мигрантски потоци към острова.

Решението ще допринесе за засилване на връщанията на незаконни мигранти в страните им, което е една от основните цели на правителството, и ще бъде сложен край на злоупотребата със системата за убежище, заяви вътрешният министър Никос Нурис.

Брюксел разглежда и искане на Кипър за финансиране на специалното звено за наблюдение на „зелената линия”, която е основен канал за незаконен трафик на мигранти. Според Нурис около 100 души на ден преминават през нея, като пристигат от Турция в северната част на острова и след това пресичат буферната зона.

Кипър е на първо място в ЕС по брой търсещи убежище, които вече достигат 5% от населението му.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.