Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

67-ми сме по военна мощ. Къде сме на Балканите? Кой в света е №1?

Снимка: архив, БГНЕС

България е класирана на 67-мо място по военна мощ в годишния доклад "Global Firepower", който оценява военната сила на 142 държава, варираща от разнообразието на оръжия и налична работна сила до географско местоположение и финансова мощ, съобщава БГНЕС.

Първи в класацията са САЩ, следвани от Русия, Китай и Индия, а в топ 10 са още Япония, Южна Корея, Франция, Великобритания, Пакистан и Бразилия. Турция и Иран са позиционирани, съответно, на 13-то и 14-то място.

От държавите от Балканския регион Гърция се нарежда на 27-мо място, следвана от Румъния – 38-мо, от Сърбия, която е на 61-во място, следвана от Хърватия - 62-ро.

Черна гора е на 132 място, Албания - на 115-то място, Северна Македония - на 135-то, Косово - на 140-то място.

При оценяването са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение.

Военни анализатори отбелязват, че уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.


По публикацията работи: Златко Желев

Свързани подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.