Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пристигат световноизвестни музиканти от България, Италия, Германия и Монголия

Фолклор, джаз и етно музика на Jam on the River - Дебнево 2022

Виртуозният китарист Ангел Демирев от Стара Загора е сред гостите на фестивала.

5
Jam on the River - Дебнево 2022

На 12 и 13 август в подножието на Троянския Балкан ще се проведе четвъртият международен фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River 2022. Нестандартният фест в покрайнините на троянското село Дебнево съчетава магията на изкуството и природата, събира почитатели на фолклора, джаза и етно музиката.

Инициатор и основен организатор е Вероника Тодорова - музикант от световна класа, носител на национални и международни награди, призната за най-добър акордеонист в Европа. Специално за тазгодишното издание край река Видима пристигат именити етно джаз музиканти и формации от България, Италия, Германия и Монголия.

Вероника Тодорова

Пред Радио Стара Загора Вероника представи интересната програма на Jam on the River 2022: 

"Започваме на 12 август с една специална българска група Spectrum - етно джаз формация, номинирана с много награди тази година. След това преминаваме към екзотиката с дуото Christopher Herrmann - виолончелист, с когото работя от години и Enkhjargel, който идва специално за нас от Монголия. Той свири на конеглава цигулка и владее отлично обертоновото пеене. Правим голяма крачка към нашия български фолклор с "Ангел Демирев фолк квартет". Ангел Демирев е един от най-успешните ни китаристи през последните години. И приключваме с една много млада българска формация, но вече утвърдена в етно музиката - "Жарава". На 13-ти ще открием с гайди в Балкана - "Троп`Ангелес", прекрасна гайдарска формация с тъпани и гайди. Ще имаме и танцови състави, а след това преминаваме към тазгодишния ни "Звезден квартет". Това за мен е нещо много слециално, защото за първи път в България ще гостува Ренцо Руджери. Той ще свири с музиканти от България като Минко Ламбов (пиано), Станислав Георгиев (бас) и Цветан Георгиев (ударни). На края всички се събираме на сцената в традиционния за фестивала All Star Jam Band и ще се опитаме да сътворим магия, съчетаваща природа, музика и много позитивни вибрации".

Вероника Тодорова и Кристофър Херман на фестивала Jam on the River 2021. Снимка: licata.com.

Вероника Тодорова е възпитаник на Джаз-академията на Ренцо Руджери в Италия и на Музикалната академия в Дармщад, Германия. След 17 години работа в чужбина и успешни изяви на едни от най-престижните световни музикални сцени, тя се посвещава на идеята Jam on the River в родното й село Дебнево.

На фестивала ще гостуват майстори на керамиката, художници с рисунки на стъкло и други творци на приложните изкуства. Гостите на Jam on the River 2022 ще имат възможност да опитат от традиционната българска кухня, да поседнат на сламени бали и да усетят природата на Балкана.

Интервюто с Вероника Тодорова и нейната авторска композиция Dance on the River с участието на Теодосий Спасов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна