Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Кирил Петков ще е трагедия да се откажем от втечнения газ и да се обърнем към "Газпром"

Снимка: БГНЕС

Втечненият газ от Съединените щати е най-добрият вариант за България, настоя бившият министър-председател Кирил Петков, който бе категоричен, че е преговарял лично с доставчиците за танкерите, без посредници.

"За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Не за друго, а защото ще ме е страх какво ще се случи зимата. Сега се говори дали "Газпром" ще ни пусне да плащаме в рубли, или не. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. В момента германските компании плащат с рубли и им спряха газа по "Северен поток" 1, италианските им намалиха доставките. Най-много ме е страх, че наесен, точно като започне отоплителният сезон, ще започнат проблемите. Например - планов ремонт на някаква турбина", посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната" пред Нова телевизия.

Според него най-добрият вариант е, ако България тази зима остане независима от "Газпром”.

Правителството разглежда възможността за възобновяване на доставките от "Газпром"

"Когато имате доставчик, който си сменя от сутрин до вечер мнението, как да разчитате че през зимата той ще бъде коректен? Ако някой успее да договори някакви количества да напълни "Чирен" с някакъв евтин газ, нека го направи. Тук е въпросът сигурност-цена. Сигурността е по-важна от цената. Цяла Европа се чуди какво да прави, всички се страхуват за зимата. България не спря нито за секунда подаването и имането на газ. Мисля, че се справихме идеално към този момент", допълни Петков.

Държавната "Булгаргаз" не затворила вратата пред "Газпром". Водят разговори

Той коментира и седемте кораба с втечнен газ ат САЩ:

"Офертата е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат: "Те подписаха еди какви си газови договори". Искахме да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент", пресметна експремиерът.

Според него хубавото е, че седемте танкера идват директно от производител.

"Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници. Само трябва да кажат 2 кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че това може да се направи за две седмици", поясни Кирил Петков.

По думите му има и неща, които харесва в служебното правителство. Едно от тях е, че проверките на "Капитан Андреево" продължават.

"Браво на министър Иван Демержиев. Има политики, които трябва да продължат и се надявам тези два месеца да не загубим ход", коментира Петков.

Бившият премиер заяви още, че на този етап не знае дали "Продължаваме промяната" ще се явят заедно с "Демократична България" с общи листи на предстоящите предсрочни избори.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени