Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пътува към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"

Сръбски автобус катастрофира на "Тракия". Има много ранени деца (ОБНОВЕНА)

| обновено на 14.08.22 в 23:17
6
Снимка: Лидия Делирадева/Facebook

Тежка катастрофа на автомагистрала "Тракия", съобщава Радио "Стара Загора".

Автобус със сръбска регистрация самокатастрофира на "Тракия", има пострадали

Автобус със сръбска регистрация се е обърнал на 216 километър в посока София. 

Паднал е на една страна в канавката и се е влачил няколко метра до пълното му спиране.

Част от пътниците са ранени. Екипи на Спешна помощ Стара Загора са извозили пострадалите. Част от тях са в УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович".

"17 деца са докарани в болницата. Най-малкото е на 6 години, най-голямото е на 17 години. Три от тях са с по-тежки натъртвания и охлузвания, отиват на скенер за доуточняване на диагнозата. Има един мъж, с необходимост от ампутация на долен крайник", информира пред Радио "Стара Загора" директорът на здравното заведение д-р Йовчо Йовчов.

Деца пострадаха при тежък пътен инцидент на "Тракия"

Към момента няма данни за загинали.

Десетки шофьори са спрели да окажат помощ на пострадалите от пътния кошмар. В автобуса са пътували 49 души - деца и възрастни.

Все още не е ясна причината за инцидента, възникнал около 20.10 часа. Полицията разследва всички версии - от мокър път до заспиване на водача.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че разследването е възложено на Националната следствена служба и в момента екип следователи пътуват към мястото, за да започнат още тази нощ следствените действия.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че засега най-вероятната версия за катастрофата с обърнатия автобус със сръбски деца е, че водачът се е разсеял и затова е загубил контрол.

Демерджиев заяви пред БНР, че според първоначалния оглед няма външни причини - в пътното платно или пътната обстановка. 

Към момента е ясно, че сърбите са били на фестивал в Слънчев бряг, а всички пътуващи в автобуса са били от Белград.

"Беше страшно като се обърна автобуса. Водачът беше наспан, отпочинал, не е карал бързо... Бяхме в Слънчев бряг, тръгнахме за Сърбия, направихме почивка на бензиностанция. Бяхме 48 души и шофьора в автобуса", разказа за Радио "Стара Загора" Наташа, която е водач на групата в катастрофиралото возило. 

На мястото на тежкия инцидент още има медицински екипи от Нова Загора и Стара Загора, пожарната и полицията.

Движението по  АМ "Тракия" в посока София в участъка от пътен възел "Нова Загора" до пътен възел "Стара Загора", е временно ограничено, съобщиха от АПИ.

Обходният маршрут е: по път II-66 Нова Загора – Стара  Загора, околовръстен път на Стара Загора и се включва в АМ "Тракия" при пътен възел "Стара Загора" в посока София. 

Движението в района се регулира от екипи на "Пътна полиция".

Утре, 15 август, в 07.40 ч., пред входа на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще даде брифинг във връзка със състоянието на пострадалите в пътнотранспортното произшествие на АМ Тракия.

Във връзка с пътнотранспортното произшествие с автобус, превозващ деца, на АМ Тракия, км 216 в посока София, Министерството на здравеопазването информира:

На сигнала, получен малко след 20.00 ч., незабавно са се отзовали линейки от филиалите на ЦСМП в Сливен и Стара Загора. На място е извършена оценка на състоянието на пострадалите и лицата, при които е установена необходимост от болнично лечение, веднага са транспортирани за оказване на медицинска помощ в болнични условия. 

По първоначална информация 8 деца и 4 възрастни се нуждаят от хоспитализация, като едно от децата и един възрастен са в по-тежко състояние.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пътува към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", Стара Загора.


Снимки: Лидия Делирадева/Facebook


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна