Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: Русия се мъчи да запази контрола си в Черно море

Руски черноморски флот
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Корабите на Черноморския флот на Русия продължават да заемат изключително отбранителна позиция, като патрулите обикновено са ограничени до водите в близост до брега на Крим, заяви Министерството на отбраната на Обединеното кралство в последния си разузнавателен доклад, публикуван във вторник.

Това контрастира със засилената руска военноморска активност на други морета, както е типично за това време на годината.

Руският черноморски флот продължава да използва крилати ракети с голям обсег, които поддържат сухоземните операции, но в момента изпитва трудности да упражнява ефективен морски контрол с оглед на загубата на своя флагман "Москва", на значителна част от бойните самолети на морската авиация и контрола над Змийския остров.

Понастоящем ограничената ефективност на Черния флот подкопава цялостната стратегия на Русия за нахлуване, отчасти защото заплаха за Одеса вече е до голяма степен неутрализирана. Това означава, че Украйна може да отклони ресурси, за да притисне руските сухопътни сили другаде по фронтовата линия.




По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени