Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно влошаване на икономическите нагласи в Германия и цялата еврозона през август

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се влошиха през август за пореден месец с оглед на опасенията, че нарастващите разходи за живот ще засегнат личното потребление в Европа

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи през август с 1,5 пункта до -55,3 пункта, достигайки най-ниско ниво от октомври 2008 г., докато осредните прогнози за ниво на индекса от -53,8 пункта.

Оценката за текущата икономическа ситуация в Германия също се влоши, като съответният Zew индекс панда през август с 1,8 пункта до -47,6 пункта (най-ниско ниво от април 2021 г.), докато очакванията бяха за по-сериозен спад до -48,0 пункта.

"Икономическите очаквания отново намаляват през август, макар и по-леко, след рязък спад през предходния месец. Поради това експертите на финансовите пазари очакват допълнителен спад на и без това слабия икономически растеж в Германия",  коментира настоящите резултати д-р Михаел Шрьодер, изследовател в ZEW и ръководител на проучването на финансовия пазар на института.

"Все още високите темпове на инфлация и очакваните допълнителни разходи за отопление и енергия водят до намаляване на очакванията за печалби за сектора на частното потребление. Обратно, очакванията за финансовия сектор се подобряват поради предполагаемото по-нататъшно увеличение на краткосрочните лихвени проценти”, добави той.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


Проучването на института ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона също отбелязаха пореден спад, понижавайки се с 3,8 пункта до -54,9 пункта (най-ниско ниво от ноември 2021 г.), тъй като се очаква икономическите перспективи да се влошат допълнително на фона на продължаващите опасения относно енергийната криза в Европа и продължаващия цикъл на нарастване на лихвите от страна на ЕЦБ.

Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната обаче се повиши през август с 2,4 пункта до -42,0 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната нарасна през август с 2,1 пункта до -23,5 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна