Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел и Турция нормализират отношенията си, нарушени от десетилетие

Израелският премиер Яир Лапид обяви в сряда, че Израел и Турция най-накрая са нормализирали отношенията си, в резултат на което се очаква след повече от четири години насам посланиците и генералните консули на двете страни да се върнат в Анкара и Тел Авив, отбелязвайки още един крайъгълен камък след месеци на стабилно подобряване на отношенията, предаде Ройтерс.

"Беше решено отново да се повиши нивото на отношенията между двете страни до това на пълни дипломатически връзки и да се върнат посланиците и генералните консули", се казва в изявление на офиса на Лапид след разговор между премиера и турския президент Реджеп Ердоган.

"Надграждането на отношенията ще допринесе за задълбочаване на връзките между двата народа, разширяване на икономическите, търговските и културните връзки и укрепване на регионалната стабилност“, се казва още в него.

Двете регионални сили изгониха посланици си през 2018 г. заради убийството на 60 палестинци от израелските сили по време на протести на границата с Газа срещу отварянето на посолството на САЩ в Йерусалим.

Първите сигнали за възможно затопляне на отношенията между двете държави забелязани през декември миналата година, когато турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е възможно подобно развитие на събитията.

Отношенията първоначално се влошиха през 2010 г., когато почти дузина хора с турско гражданство загинаха при атака на израелската армия в ивицата Газа. Анкара беше силен критик на Тел Авив и нарече действията му "варварство, надминаващо това на Хитлер".

Израелският икономически офис в Турция пък беше отворена отново през август тази година, след като беше затворен за три години.

Посещението в Турция на израелския президент Исак Херцог през март, последвано от посещения на двамата външни министри, спомогна за стоплянето на отношенията след повече от десетилетие на напрежение.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че назначаването на посланици е една от стъпките за нормализиране на връзките.

"Такава положителна стъпка дойде от Израел в резултат на тези усилия и ние, като Турция, също решихме да назначим посланик в Израел, в Тел Авив", каза Чавушоглу на пресконференция в Анкара,

Ходът, който идва в момент, в който Израел се стреми да подобри връзките си с регионалните сили, беше договорен две години след така наречените "Споразумения на Ейбрахам", които нормализираха отношенията между Израел, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Мароко.

Турция също започна през 2020 г. офанзива за подобряване на отношенията, провеждайки серия визити в Египет, ОАЕ, Израел и Саудитска Арабия. Усилията с Кайро досега са довели до малък напредък, но официални лица казаха, че работата по нормализиране с Рияд и Абу Даби върви добре.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна