Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рязко свиване на строителството в ЕС и в България през юни

Снимка: sofia.bg

Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на еврозоната се понижи рязко през юни, като и строителството в България се сви силно, заличавайки голяма част от добрия растеж през май, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се сви през юни с 1,2% спрямо май, когато се повиши слабо с 0,1%, докато в еврозоната продукцията в строителството отбеляза спад с 1,3% след понижение с 0,3% месец по-рано.

Най-силен спад през юни отбеляза строителството в Унгария (понижение с 5,2%), следвана от Словакия (с 5,0%) и Австрия (с 4,8%). В същото време повишение на продукцията в строителството беше отчетено единствено в Словения (с 1,7%), Нидерландия (с 1%) и Финландия (с 0,2%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се повиши през юни 2022 г. с 0,6% след повишение с 3,1% през май, докато в рамките на еврозоната строителството нарасна с едва 0,1% след повишение с 2,3% през предходния месец.

Най-силен растеж на годишна база в строителството през май беше отчетен в Словения (скок с цели 27,2%), следвана от Полша и Румъния (повишение с 5,9% и в двете държави) и Нидерландия (с 4,7%), докато най-силен спад беше отчетен в Испания (понижение с 10,4%), Унгария (с 8,1%) и Австрия (с 6,8%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България през юни 2022 г. се понижава с 1,4% спрямо май, когато обаче нарасна с 1,9 на сто, прекъсвайки тенденцията на растеж от предходните два месеца.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък се сви през юни с 0,5% (спрямо юни 2021 г.) след ръст с 6,7% през май.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.