Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последните си дни като премиер Борис Джонсън одобри изграждането на два нови ядрени реактора

| обновено на 21.08.22 в 21:13
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последните си дни като премиер на Великобритания Борис Джонсън одобри изграждането на два нови ядрени реактора, но някои от съюзниците на евентуалната му наследничка Лиз Тръс са против това решение, съобщи „Сънди таймс“.

Борис Джонсън и последният назначен от него министър на финансите Надим Захауи одобриха финансирането на атомната централа, известна под името SizewellC, което открива пътя за набиране на около 20-30 милиарда паунда от частни компании.

Близкият съратник на Лиз Тръс – Саймън Кларк, който е заместник-министър на финансите обаче предупреждавав писмо, станало достояние на „Сънди таймс“, че взетото решение може да ограничи икономическите планове на Лиз Тръс, ако тя стане премиер.

От канцералията на Борис Джонсън заявиха, че не виждат как решението за двата нови реактора ще „върже ръцете на Лиз Тръс“.

В друга статия в „Мейл он сънди“ министърът на икономиката Каузи Куартенг, който по принцип подкрепя Лиз Тръс, подчертава нуждата от нови атомни централи, за да се увеличи британската енергийна сигурност.

Срещу АЕЦ Sizewell има сериозна съпротива и от страна на природозащитниците.

На 7 юли Джонсън обяви, че ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия и по-късно и като премиер заради залисващия се натиск върху него. Все още не обявена точна дата, на която премиерът смята да се оттегли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна