Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски бомбардировачи B-52H Stratofortress ще прелетят над Балканите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два бомбардировача В-52 на американските военновъздушни сили ще прелетят над Балканите по-късно днес в знак на ангажираност към съюзниците от НАТО на фона на повишеното напрежение заради руската инвазия в Украйна.

Двата самолета ще извършат прелитания с ниско приближаване над сградата на правителството в Скопие, Северна Македония, и площад "Скендербег" в Тирана, Албания. Те ще прелетят и по крайбрежието на Черна гора и Ловриенац в хърватския Дубровник, съобщава АФП.

"Целта на всяко прелитане е да се демонстрира ангажираността и вярата на САЩ в съюзниците и партньорите от НАТО, разположени в Югоизточна Европа", се казва в изявление на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

B-52H Stratofortress е тежък бомбардировач с голям обсег на действие, способен да изстрелва най-широкия набор от оръжия в инвентара на САЩ.

Съюзниците от НАТО изпращат кораби и самолети, за да подсилят източния фланг на алианса в отговор на агресията на Русия в Украйна. През юни ВВС на САЩ изпратиха и два F-35 за извършване на прелитания с малък подход над Прибалтика.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени