Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативното въздействие на войната в Украйна върху германската икономика ще продължи с години

Икономическото въздействие върху Германия от руската инвазия в Украйна ще продължи с години, заяви пред Ройтерс влиятелният икономист Марсел Фрацшер от Германския институт за икономически изследвания, добавяйки, че това може да коства 3% от растежа през настоящата година.

Фрацшер, чийто институт съветва правителството на най-голямата европейска икономика относно макроикономическата политика, каза, че негативното въздействие на войната може да продължи до 2025 г., когато Германия очаква да се освободи изцяло от руската газова зависимост.

Германия, която в продължение на десетилетия просперира благодарение и на надеждните потоци от евтин руски газ, започна бързо да се преориентира след избухването на войната в края на февруари.

"Войната в Украйна нанесе огромни щети на германската икономика“, каза Фрацшер, добавяйки, че вероятно от прогнозирания в началото на годината икономически растеж от 4,5% ще остане едва 1,5 на сто.

Въздействието върху инфлацията чрез високите цени на енергията също ще се запази за подобен период (до 2025 г.), въпреки че той отхвърли предположенията, че има причина за ограничаване на растежа на заплащането на труда.

"Профсъюзите не са толкова силни, колкото бяха през 70-те години на миналия век“, каза той, отбелязвайки, че тазгодишният прогнозен ръст на заплатите от 4,5% е доста под инфлацията от около 8 на сто. "Дори през следващите години не виждам признаци да изпадаме в инфлационна спирала заради заплатите".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна