Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да подготвим кожата си с в преходния сезон към есента

Магистър-фармацевт Анжела Мизова: Пигметните петна се образуват при резки промени в хормоналните нива

Заместник-председател на БФС е гост в подкаста "Кожа и слънце" с най-новите данни за контрола над козметиката за лице, коса и тяло

| обновено на 26.08.22 в 08:00
3
Магистър-фармацевт Анжела Мизова, заместник председател на Управителния съвет на Български Фармацевтичен Съюз

В края на горещите летни месеци разказваме как да третираме кожата в преходния сезон от лято към есен. Какви препарати да използваме след дългите часове на слънце, не само за лице, но и за коса и тяло. Говорим за тясната връзка между фармацевт и клиент в аптеката, за индивидуалния подход в търсене на решение, ще научите как да разпознавате типа си кожа, какви са причините за поява на пигметни петна, има ли разлики в козметиката при мъжете и жените, отново за младежкото акне, но с акцент - как да го третираме през есента, а също и каква е регулацията на козметиката в ЕС и що е то козметика, щадяща природата.
Козметиката в преходния сезон е темата на този епизод на тематичния подкаст на БНР - "Кожа и слънце".

Гост в епизода е: 

✅ Магистър-фармацевт Анжела Мизова, заместник председател на Управителния съвет на Българския Фармацевтичен Съюз

Слушайте епизода тук:



Или тук:


От разговора ще научите:

✅ Какво е състоянието на кожата след горещите летни месец

✅ Защо е важно да познаваме какъв тип кожа сме

Защо няма такова понятие - "Всеки тип кожа"

✅ Как да третираме кожата, ако имаме розацея или хипер пигментация, заради хормонален проблем или засилено отделяне на меланин

✅ Могат ли да ходят на море хората с розацея

✅ Каква е разликата между минерални и химически фактори и в кои случаи се ползват различните филтри

✅ Каква е най-новата козметика за коса, която действа като фотозащита

✅ Козметика и медицина на едно място - за какво да следим

✅ Младежко акне след море

✅ Нарушеното образуване на меланин - причини

✅ Как да третираме пигментните петна

✅ За индивидуалния подход на магистър фармацевта в помощ на хората

✅ Има ли значение възрастта за прилагането и на фото защита и на козметика в преходния сезон

✅ Как се променя меланинът с възрастта и какво му влияе

✅ Каква е мъжката козметика, какво ползват мъжете и как се променя тяхната кожа след излагане на слънце

✅ Кога трябва освен козметичен продукт да се добавят витамини, минерали или лекарства в грижа за кожата и косата

Какво озвачава природосъобразна козметика и фото защита

✅ Защо регулацията на козметичните продукти в ЕС е вече като при лекарствата

✅ Кои други фармацевти от страната можем да потърсим за съвет по тези теми

Магистър-фармацевт Анжела Мизова, заместник председател на Управителния съвет на Български Фармацевтичен Съюз

"След излагането на слънце, кожата може да получи два вида реакции - патологични или физиологични. Патологичните са свързани с посещение при дерматолот, това са алергични реакции, изгаряне, фоточувствителност сред прием на медикаменти и различни кожни заболявания, които изискват по-специално отношение. При физиологичните реакции или това, което засяга най-често една здрава кожа, най-честата грешка е изборът на вида използвана фотозащита. Тогава кожата реагира и затова е важно да знаем какъв тип кожа сме, на каква възраст сме, дали сме бременни и дали имаме утежняващо състояние като розацея или хипер пигментация, вследствие на хормонален дисбланс или става въпрос за анормално отделяне на меланин", коментира за БНР магистър-фармацевт Анжела Мизова.

Псориазисът – кога му помага и кога му вреди слънцето

Доц. д-р В. Брощилова: При кои болести не трябва да се излагаме на слънце

По думите й вече има много продукти, които са на границата на козметиката и медицина, те комбинират едновременно козметични ефекти и третиране на определен кожен проблем. Тя посъветва през преходния сезон хората, които имат мазна кожа или акне, да започнат обилно почистване и ексфолиация. Като пилингът се съобразява с типа кожа. След това се прави ефективна хидратация и подхранване. Колкото е по-суха кожата, толкова по-дълбоко трябва да е подхранването. Колкото е по-мазна, наблягаме на овлажняването.

 "Аз приготвям и индивидуални текстури за младежко акне. Към тях има голям интерес. Нарушеното образуване на меланин може да бъде в млада и в по-зряла възраст, но най-вече започва по време на бременност, кърмене и климактериум - тоест при резки промени в хормоналните нива. Тогава се образуват пигметните петна. Те се премахват през есенния сезон - може да стане в домашни условия или механично при дерматолог. Но дори и през есента трябва да ползваме фотозащита, особено след третиране на кожата", изтъкна още маг.-фарм. Мизова.

Тя посочи също, че козметиката е в много строги регулаторни стандрати на Европейски съюз и тази година от пазара са изтеглени много брандове и заменени с нови продукти, само заради наличието на една съставка, която е ароматозатор и се ползва от много години, но излизат нови изследвания и тази съставка е премахната. Това са били шампоани, маски за коса, кремове и дермо марки и те са заменени с други продукти, в които това вещество отсъства. Козметиката доказва вече безопасност, така както се доказва за лекарствата. Вече се изработват и биоопаковки, дори тапи, за това има отделни стандрати за безопасност. Шампоаните и фотозащита не бива да замърсяват моретата, разказа още Мизова.

Магистър-фармацевт Анжела Мизова, завършила Фармацевтичен Факултет към Медицински Университет София през 1989г. работи последователно като фармацевт в общинска аптека в гр. Пазарджик, управител на билкова аптека и от 1996г открива собствена аптека,на която продължава да е управител и до момента. Аптеката покрива целия спектър дейности, включително изработване на екстемпорални рецепти. Със семейството си-също фармацевти, управляват понастоящем малка група от 3 аптеки. Активен съсловен лидер през всички нива на съсловната организация, към момента маг.-фарм. Анжела Мизова е заместник-председател на Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз.

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Binar
Soundcloud
Apple Podcasts през iTunes

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия