Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът Брент поскъпва обратно над $100 за барел за пръв път от началото на август

Петролът поскъпва за пореден ден, като сортът Брент отново се търгува над нивото от 100 долара за барел за пръв път от три седмици насам.

Рязкото поскъпване на черното злато през последните дни на търговия е факт, след като Саудитска Арабия предположи, че "ОПЕК +" може да обмисли намаляване на производството поради липсата на логическа връзка между (ограничените) физическите петролни доставки и поевтиняването на петролните фючърси преди около седмица до най-ниски нива от преди руската инвазия в Украйна.

Същевременно беше отчетено ново изненадващо рязко намаляване на американските складови петролни запаси през последната седмица.

Към 12.30 часа българско време октомврийските фючърси на петрол Брент поскъпват с 1% към 101,25 долара за барел, след като във вторник те се върнха обратно над нивото от 100 долара за барел за пръв път от 3-ти август насам.

Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI пък поскъпват с 1,1% към 94,82 долара за барел, като за кратко дори достигнаха ниво от 95,35 долар за барел за пръв път от началото на август.

Днешното продължаващото възходящо движение е факт, след като във вторник петролните фючърси се повишиха с близо 4%.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Късно снощи Американският петролен институт (API) отчете изненадващо силен спад с 5,632 млн. барела на петролните складови наличности в САЩ за последната седмица до 19-и август. Трябва да се има предвид, че през същата седмица Министерството на енергетика на САЩ реализира на пазара масивните 8,1 млн. барела от Стратегическите петролни резерви, с което те намаляха до едва 453,1 млн. барела.

Драматичното поскъпване през последни дни на природния газ в Европа, но и в САЩ, също вероятно допринася за подновения интерес към петрола, който се използва като алтернативно енергийно гориво на фона на обезумелите цени на синьото гориво.

В подкрепа на поскъпването на петрола дойде и информацията, че петролният износ от Казахстан през черноморския терминал на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) е изправен пред поне месец на намалени доставки и нарушени графици за товарене поради необходимите спешни ремонти на две от трите пристанищни единични точки на терминала, заявиха във вторник от CPC.

Въпреки солидното поскъпване на петрола от последните дни, той все още се търгува с около 25% под юнските си върхове поради нарастващите опасения, че глобалното икономическо забавяне ще намали потреблението, тъй като водещите централни банки провеждат политики на агресивно повишаване на лихвите в опит да ограничат силно растящата инфлация.

Потенциалното съживяване на иранската ядрена сделка от 2015 г., пък което може да доведе до скок с около 2,5 млн. барела в износа на суров петрол от водещия производител в рамките на ОПЕК.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени