Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие на свободата в София в Деня на независимостта на Украйна

| обновено на 24.08.22 в 19:18
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици българи излязоха на шествие за свободата в Дена на независимостта на Украйна.

Дошлите пред Президентството са съпричастни с трагедията на хилядите семейства, пострадали от руската инвазия.

Хората призовават за солидарност и настояват за изпращането на военна помощ на украинския народ. Категорични са, че Русия упражнява натиск върху България със спирането на доставките на газ и цели дестабилизация на страната ни.

Очаква се мирния протест до поеме от "Дондуков" 2 по площад "Независимост", към бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. "Александър Стамболийски" и ще завърши пред паметника на украинския поет Тарас Шевченко на площад "Възраждане", където ще се положат цветя.



Организаторите на шествието написаха във Facebook:

"Сега Украйна воюва, за да защити своята свобода и независимост, и както е казал Апостолът на свободата Васил Левски за България „така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. Украйна губи своите най-добри синове в една неравна, но справедлива битка и всяка помощ – физическа или морална е добре дошла. Защото братството между народите не е въпрос на декларации и високопарни изказвания, а именно на това да подадеш ръка и да помогнеш тогава, когато това е нужно.

Това е борба не просто за Украйна, а за правото на народите да защитят своята независимост и свобода, да отстояват демокрацията и сами да избират своето бъдеще. В този смисъл това е война не само на украинския народ , а на всички хора и нации по света, които поставят тези ценности над правото на силата".

Видео стрийминг: Димитър Ганев

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна