Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загиналите в Бургас полицаи – на 43 и на 31 г. Издирват шофьора, превозвал 48 мигранти

| обновено на 25.08.22 в 09:52

48 мигранти са пътували в автобуса, който след преследване помля патрулка в Бургас и уби двама полицаи, родени през 1979 г. и 1991 г., съобщиха от прокуратурата в морския ни град и изразиха съболезнования на близките на загиналите униформени.

БНР научи, че по-младият полицай е бил сгоден и очаквал с нетърпение сватбата си. Неговата близка, журналистката Катя Касабова, сподели, че той не е трябвало да работи във фаталната нощ, но е взел дежурство, за да помогне на колега"

"Само през последните три месеца той е награждаван няколко пъти за проявен героизъм. Той вече е бил пример в Пето РПУ в криминалния сектор. Вчера е трябвало да почива и снощи взема извънредно дежурство, за да помогне на колегите си".

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се закани държавата да предприеме особено сериозни мерки срещу каналджиите и нелегалните мигранти.

"Действията, които ще последват в следващите дни, ще бъдат изключително силни по интензитет, такива каквито не са провеждани до момента. Ще засилим не само охраната по границата, ще засилим и превенцията работата с тези лица, с моторните превозни средства, с всичко останало. Очевидно има лица, които се занимават с това трайно на територията на България. След няколко дни ще се постарая да няма такива. Всички възможности ще използваме в следващите дни да решим този проблем. Работим по съмнения и информация, че има вътрешни хора, принципно замесени в тези пропускания на хора през границата - от системата на МВР".


Няма пострадали мигранти при инцидента, съобщи здравният министър Асен Меджидиев: "От мигрантите няма пострадали, няма настанени в болница. Моите съболезнования на близките на загиналите полицаи, но от мигрантите в момента нямаме проблемни случаи по моя информация".

Окръжният прокурор Георги Чинев, който е на мястото на трагедията, съобщи, че се издирва един човек, като се предполага, че той е шофьорът.

По думите му, пътниците в автобуса са били предимно млади мъже, но има също жени и деца, сред тях обаче няма тежко пострадали.

Според него действията на шофьора на автобуса са "съзнателен целенасочен умишлен акт".

"С оглед на сложността на случая и големия обществен интерес следователи поемат огледа на местопроизшествието", заяви Чинев.

Окръжният прокурор добави още, че предстоят да се вземат крути и решителни мерки за справянето с проблема с нелегалната миграция през страната.

На мястото на инцидента все още има екипи на полицията, пожарната и линейки. 

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че утре в града ще бъде обявен Ден на траур в памет на загиналите двама полицейски служители. 

"В моите очи те са герои", каза той.

На мястото на инцидента пристигна и служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който се очаква на място да даде подробности за трагедията.


Снимки и видео: Даниела Костадинова, БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна