Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство министърът на Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота.

Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане лидер на торите не цели да оказва натиск върху Риши Сунак да се оттегли от поста, а просто да го замести. Той допълни, че е бил призоваван да помогне с лидерските си качества преди референдума за Брекзит, след референдума, по верме на пандемията от COVID-19 и след това. 

„Имам 30 години лидерски опит във въоръжените сили, в частния сектор, в парламента и в правителството“, допълни Стив Бейкър. Той посочи, че торите трябва отново да спечелят доверието на хората след изборите и за целта „не трябва да прегръщат Найджъл Фарадж“. 

Според него популистът няма място в Консервативната партия, след като умишлено се е заел да я унищожи. В интервю за Скай нюз Стив Бейкър призна, че най-вероятно лейбъристите ще спечелят изборите и има реална опасност те да постигнат супермнозинство в Камарата на общините. Той смята, че предизборната кампания на торите е била „смущаваща“.  Най-спешната задача сега, според него, е Консервативната партия да се опита да вкара достатъчно депутати в парламента, за да бъде бъде реална опозиция на Лейбъристката партия.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна