Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще разследва възможни доставки на самолетно гориво за руската армия от TotalEnergies

TotalEnergies, френски енергиен гигант
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходимо е разследване дали френската петролна компания TotalEnergies може да е доставяла самолетно гориво на руската армия, заяви в четвъртък френският транспортен министър Клеман Бон.

"Това е изключително сериозна тема, така че трябва да се проведе разследване за това дали, доброволно или неволно, не е имало заобикаляне на санкциите или енергията, която компания, френска или друга, е произвела", посочи той пред телевизия France 2, предаде Ройтерс.

Клеман Бон посочи, че не разполага с достатъчно информация, за да заеме страна по въпроса. Той беше първият служител на френското правителство, който коментира обвиненията, които биха могли да подкопаят усилията на президента Еманюел Макрон за постигане мир в Украйна.

В сряда вестник "Льо монд" (Le Monde) съобщи, че TotalEnergies е участвала в доставката на газов кондензат за производството на реактивно гориво, което може да е било използвано от руската армия в Украйна, като това е станало чрез дела на френската фирма в съвместно предприятие с руската компания Novatek.

Изданието Le Monde съобщи, че реактивното гориво, доставено на две бази на руските военновъздушни сили, които вероятно са участвали в извършването на въздушни удари в Украйна, е произведено от газов кондензат, доставен от смесената компания Terneftegaz, в който TotalEnergies държи 49%.

TotalEnergies, която за разлика от големите западни съперници запази активите си в Русия въпреки критиките, заяви, че не е управлявала инфраструктура, която би снабдила руската армия и не е знаела за потенциално производство на реактивно гориво от своите бизнес партньори, съобщава Ройтерс.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна