Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще опитат да подобрят рекорда за изкачване на Черни връх

Шабан Мустафа
Снимка: Архив / Снимка: БГНЕС

Двама от най-силните състезатели по планинско бягане ще атакуват поставените от тях 11-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша в неделя. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 час и 1.54:30 часа съответно при мъжете и жените. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за седма поредна година от Фондация "София - Европейска столица на спорта", Български туристически съюз, Природен парк "Витоша" и Сдружение "Маратон". 

Точно в 9.00 часа пред Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане "Витоша Рън - от НДК до Черни връх". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх: първи лъч: хижа Алеко - Черни връх, втори лъч: Златни мостове - Черни връх, трети лъч: село Железница - Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

Тържествата по отбелязването на 127-ата годишнина на туристическото движение в България започват още утре, петък, 26 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10.30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. В 11.45 часа е награждаването на призьорите, след което ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна