Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Анжела Мизова: Толкова откази за липси на лекарства не е имало последните 20 години

Димитър Маринов: Има порочни практики при липсващите лекарства

Магистър-фармацевти са гости в подкаста "В центъра на системата" по темата за дигиталното здравеопазване

3
Димитър Маринов и Анжела Мизова (от ляво на дясно)

Защо трябва да станат дигитални протоколите и здравните рецептурни книжки за лекарствата, заплащани от НЗОК, издават ли се електронни "бели рецепти" в провинцията? Магистър-фармацевти от Българския фармацевтичен съюз разказват, че няма как лекарствата по здравна каса да са по-скъпи, след като има данни, че се изнасят, отново търсим отговор на въпросите защо липсват някои лекраства у нас и защо хората се принуждават да си ги купуват от съседни държави? Как става така, че в складовете на едро медикаментът го има, но той не достига до пациента и аптеката?

Това е темата в този епизод на подкаста на БНР „В центъра на системата“.

Слушайте епизода тук:Или тук:

От разговора ще научите: 

✅ Как върви процесът на получаване на медикаменти по лекарско предписание, не поети от НЗОК  - с т.нар. "бели рецепти" в електронен вариант в Пазарджик

✅ Защо е важно електронното пациентско досие

 В кои случаите има по-голям процент изписани електронни "бели рецепти" - от ОПЛ, от СИМП или от лекар в болница

 Продължават ли аптеките да получават средства за издаване на т.нар. Covid-рецепта и за 100% платените лекарства от НЗОК

✅ Защо от БФС искат от догодина да има надбавка за аптеките, изпълняващи рецепти за скъпоструващите медикаменти по здравна каса

Кои медикаменти са по-евтини в Турция и Гърция и какво купуват хората от там

✅ Какви са причините за липсващи лекарства

✅ Как ИАЛ следи за нелегламентиран износ

✅ Защо може лекарство да е налично в скалада на едро, но да не достига до аптеката и пациента, които го търсят

✅ Кои лекарства у нас са по-евтини и на кои са се повишили цените и защо

✅ За какво ще настояват от БФС при преговорите с НС на НЗОК за НРД за следващата година

Анжела Мизова - заместник председател на Управителния съвет на Български Фармацевтичен Съюз

Гости в епизода са:

✅ Магистър-фармацевт Анжела Мизова - зам.председател на Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз и собственик на аптека в Пазарджик

✅ Магистър-фармацевт Димитър Маринов - главен секретар на БФС

"В някои аспекти сме по-напред в дигитализацията в здравеопазването. В Канада например, фармацевтите имат отделен софтуеър за електронните рецепти за всеки здравен застраховател, докато при нас това е единно. При нас обаче протоколите за скъпоструващите медикаменти, т.нар. рецептурни книжки все още се обработват в хартиен вариант. Тези документи трябва да са също електроннни.

Ако трябва да има някакви специални разрешения или изисквания на здравноосигурителния фонд за предписване и отпускане на този лекарствен продукт, това трябва да става още на ниво предписание. Този контрол - дали пациентът има право да получи медикамента, това трябва да се провери в момента на изписването, преди пациентът да е дошъл в аптеката. А не както е в момента - много неща продължават да се контролират, след като аптеката отдавна е отпуснала лекарствата и подава отчет", изтъкна пред БНР магистър-фармацевт Димитър Маринов.

Маринов посочи, че се изписват все повече електронни рецепти, но сме много далече от доброто съотношение между хартиени и електронни. Зависи дали лекарските практики са влезли в 21 век.

Фармацевтите в откритите аптеки не са получили една стотинка във връзка с Covid-рецептите. При преговорите за новия НРД ще настояваме аптеките да получават надбавка за 100% заплащаните от НЗОК лекарства, освен досегашната такса от 4 лв., съобщи още той.


"Сега пациентът идва с протокол, ние пишем в него и пазим по едно хартиено копие, за да се отчитаме. За електронните "бели рецепти" ще кажа, че в Пазарджик никой фармацевт не работи с тях. Лекарите не ги изписват. Поисках от приятелка лекарка да изпише една, за да видя как се работи с нея. Ако искам да работя по закон, трябва да връщам 80 на сто от хартиените рецепти, защото не са попълнени коректно и не мога да ги въведа", коментира за БНР чагистър-фармацевт Анжела Мизова.

По думите й пациентите няма да обикалят в търсене на медикаменти, ако повече аптеки работят със НЗОК, ако се следи за нерегламентиран реекспорт, ако няма изкупуване на медикаменти, които се прилагат "оф - лейбъл".

"Толкова откази от търговци на едро за липса на лекарства и толкова трудно да се работи не е било последните 20 години, каза тя.

"Притежателите на употреба ни показват, че има внесени по-големи количества от тези лекарства, отколокото има изписани по Протокол по НЗОК. Оказва се, че те са при търговците на едро, но не достигат до аптеките. ИАЛ е само тази, която може да провери какво се случва през системата СЕСПА. Но има много порочни търговски практики като например - наличностите на даден лекарствен продукт да бъдат видими само за определени "любими" аптеки. Може за се окаже, че лекарства се трупат на склад, за да достигнат количества свободни за реекспорт. Защото тук са купени на по-ниски цени и се изнасят в друга държава на по-висока цена. Има начин как един склад да не крие наличности. Все още техническата реализация за достъп до СЕСПА не е факт, но се работи, допълни Маринов.

От БФС коменитраха още, че лекарствата по здравна каса у нас не са по-скъпи:

"Защото в Германия се говори за реимпорт и за тях това е проблем, а у нас се говори за реекспорт, и за нас това е проблем! При нас излизат, защото са по-евтини, а при тях влизат, защото ги вземат по-евтино от нас.

Има повишение на цените на лекарствата без рецепта, защото има проблем с отстъпките към аптеките. Има и повишение на регулираните пределни цени при някои от лекарствата от Позитивния списък, като това става по официалния път. Там се променя официалната пределна цена, която се определя чрез рефериране с останалите държави от ЕС. Това се проверява два пъти в годината, казаха още експертите.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

ViberБНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия