Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 30 август отбелязваме Международния ден на безследно изчезналите

БЧК се включва в инициативата #NoTraceOfYou, посветена на безследно изчезналите хора

Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

3 300 мигранти са загинали или са безследно изчезнали, опитвайки се да стигнат до Европа, сочат официално регистрираните случаи за 2021 г. В действителност броя им е много по-голям. Това показват данните на Международната организация по миграция, обявени по повод Международния ден на безследно изчезналите  - 30 август.


360 случая на изчезнали хора са постъпили и са били обработени през миналата година в рамките на програмата „Възстановяване на семейни връзки“ на Българския Червен кръст (БЧК). По 72 от тях работата на служителите на БЧК е приключила с конкретни резултати. Оказването на помощ за възстановяване на контакт между близки роднини, разделени в резултат намиграция, войни, въоръжени конфликти, природни бедствия, политически и други събития е основната мисия на програмата „Възстановяване на семейни връзки“ на БЧК.

Снимката е илюстративна

По повод Международния ден на безследно изчезналите хора, Българският Червен кръст се присъединява към глобалната информационна кампания на Международния комитет на Червения кръст и Червения полумесец (МКЧК/ЧП) за повишаване на осведомеността относно изчезналите мигранти и техните семейства. Информационната кампания: #NoTraceOfYou цели да популяризира услугата „Възстановяване на семейни връзки“, като подчертава комплексния характер и сложността на проблема за семействата, изгубили контакт със свой близък.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна