Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкият вицепремиер и министър на икономиката подаде оставка

Лидерът на CiS Рихард Сулик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепремиерът и министър на икономиката на Словакия Рихард Сулик подаде оставка. Това съобщи словашката телевизия.

Оставката на Сулик дойде малко, след като словашкият министър-председател Едуард Хегер предложи мерки за запазване на правителствената коалиция на страната, съставена от дясноцентристката партия "Обикновени хора и независими личности" (OL’aNO), либерално-консервативната партия "За хората", либералната партия "Свобода и солидарност" (CiS) и дясноцентристкото политическо движение "Ние сме семейство". Сулик е лидер на CiS.

Според телевизионния канал,въпреки оставката на своя лидер CiS възнамерява да продължи преговорите с партньорските си партии за разрешаване на кризата в правителствената коалиция. Този политически субект ултимативно иска от вицепремиера и министър на финансите Игор Матович да напусне кабинета.

Но заплахата от разпадане на коалицията продължава да съществува. Словашкият президент Зузана Чапутова се опитва да разреши кризата. Тя покани министър-председателя и председателя на Националния съвет (парламента) в кабинета си.

С възможното напускане на CiS от кабинета правителствената коалиция ще загуби подкрепата на 13 представители на партията в 150-членния Национален съвет (парламент) на Словакия и ще загуби конституционното си мнозинство. Въпреки това тя ще запази обикновено мнозинство от 82 депутати.

Междувременно словашките медии съобщиха, че министерските кресла от CiS вече са разпределени между политици от OL’aNO, "За хората" и "Ние сме семейство". По-специално се съобщава, че Ярослав Наги, който понастоящем оглавява министерството на отбраната, ще поеме поста на външен министър на републиката.

Разривът идва в труден момент за Словакия, която засилва подкрепата си за защитата на съседна Украйна от руската инвазия и се справя с европейската енергийна криза, предизвикана от опасенията за доставките на руски газ.

БГНЕС припомня, че Сулик често влиза в конфликт с Матович, който е лидер на управляващата партия и беше министър-председател, преди да размени работата си с Хегер, за да потуши по-ранна коалиционна разпра. През юни Матович се опря на депутати от крайнодясна опозиционна партия, за да прокара законопроект, целящ да подпомогне хората, засегнати от високите цени на енергията и растящата инфлация.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени