Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София пренарежда жълтите павета, а след 2-ри ще има ли и пренареждане на властта?

Столицата попада във фокуса сега. София е градът, който праща най-много депутати в Народното събрание - общо 42-ма. Само тук има три избирателни района, като всеки от тях излъчва съответно 12, 14 и 16 народни представители. София е известна като десен град в различните форми на дясното през годините, а мястото около парламента с жълтите павета е станало нарицателно за власт.  

Жълтите павета са живата история на столицата ни, която Иречек описва след Освобождението като един много скромен балкански град с криви, кални и неравни улици с едноетажни сгради. И когато градската управа умува как ориенталска София да се превърне в европейска столица появата на един символ я отличава от всички останали – жълтите павета. Преди повече от 100 години най-централната част от София е застлана с павета, направени във фабрика от Будапеща. 

В следващите десетилетия жълтите павета стават "свидетели"на множество трусове в буквален и преносен смисъл. Преживели са бомбардировки, паради и манифестации, множество протести, но рядко са били ремонтирани. 

От няколко седмици обаче тече мащабно пренареждане и почистване, а счупените се подменят с нови, каквито има на склад. Очаква се това да приключи до средата на септември, а скоро след това по тях да стъпят и новите депутати. А ще се случи ли и необходимото пренареждане на властта - репортажът от поредицата "България отново пред избор" е на Светослава Кузманова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна