Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарствата за отслабване само под лекарски контрол и защо изчезнаха тези медикаменти

Доц. Даниела Попова: Хапчетата за отслабване не са инсулин

Топ диетолог и ендокринолог гост в подкаста "В центъра на системата" по темата за диетите и хапчетата за перфектна фигура

2
Доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и за лечение на метаболитни заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Снимка: Гергана Хрисчева

Опасно ли е отслабването с хапче и можем ли сериозно да навредим на здравето си?  Кои са одобрените лекарства за затлъстяване? Защо трябва да правим разликата между "Искам да отслабна!" и хапчета за затлъстяване и диабет?

Проф. Каменов: 537 милиона души по света са със захарен диабет

Защо след прием на медикамент за отслабване певицата Галена припада, кои са хапчетата за отслабване, които са хит в момента сред търсещите желаната фигура? Защо диетите са под лекарско наблюдение?

Кои са опасните моменти при диетите за подрастващите, които искат да изглеждат като идолите, които следват в социалните мрежи?

Защо е опасно купуването на илачи за отслабване по интернет?

Липсват ли медикаменти за диабет и затлъстяване по лекарско предписание, точно по тези причини - това е темата в този епизод на подкаста на БНР „В центъра на системата“.

Слушайте епизода тук:



Или тук:



Гост в епизода е:

✅ Доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и за лечение на метаболитни заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и за лечение на метаболитни заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

От разговора ще научите:

✅ Какво заболяване е затлъстяването

✅ Коя е здравословната диета

✅ Кои са одобрените три лекарства за отслабване по лекарско предписание и в каква доза се прилагат
✅ Ако едно хапче за отслабване не действа, кога се преминава към друго
✅ За всеки пациент ли е подходяща бариатричната хирургия - отслабване с помощта на операция

✅ Как да задържим постигнатата телесна редукция

✅ Имаше публикации за певицата Галена,че припада след прием на подобен медикамен - за какво става дума - за прием на инсулин или не

✅ Защо е опасно да се използват такива лекарства за затлъстяване или за диабет, ако не са препоръчани от лекар

✅ Как точно действат тези лекарства

✅ Липсат ли лекарства, които се използват пациентите с диабет тип 2 и с затлъстяване

✅ Има ли вредни за здравето продукти за отслабване, които се предлагат в интернет

✅ Коя е отстранената опасна за здравето в миналото хранителна добавка за отслабване

✅ Освен нежеланите реакции при тези лекарства предозирането може да доведе до мисли за самоубийство

✅ Какъв е индексът на телесна маса при наднормено тегло и при затлъстяване
✅ За кого е подходящ Кето-режима

✅ Диета и млади хора - опасни и безопасни начини и тенденции

✅ Препоръките на специалиста


"Затлъстяването е сериозен здравен проблем, който поставя своите терапевтични предизвикателства в съвременната медицина и това се отчита от всички експерти, защото няма много успехи в тази област. Като заболяване то има сложна патофизиология, която все още се изучава", казва доц. Даниела Попова. Затлъстяването влиза в международната класификация на заболяваниятапрез 1948 година. То влече със себе си "букет" от много нарушения - диабет, сърдечно-съдови, ставни, ендокринни и психични проблеми, рак.

По повод информации в медиите, че родни звезди си бият инсулин, за да отслабнат, а Галена е припаднала след подобни методи за вталяване, доц. Попова изясни:

"Според мен случаят е съвсем различен. Тази известна певица публично сподели за отслабването си, затова и аз мога да коментирам. Първо, доколкото знам, тя няма диабет, а доколкото съм я виждала публично, тя няма и проблема затлъстяване. Тоест, тя е решала да си самоприложи един медикамент, който не е индициран за нея. Това е лекарство, от тази група на лираглутида, който единствено засега има утвърдена характеристика за лечение на затлъстяване. Той принадлежи към една нова група диабетни лекарства, повечете от които са инжекционни, но вече ги има и в таблетна форма. Този медикамент намалява кръвната захар, прилага се само под лекарско предписание. Да се приема от хора, които нямат диабет тип 2 или затлъстяване е изключително опасно за здравето.

Имаше публикации в социалните мрежи, преди този случай с певицата, че си прилагат инсулин, за отслабване. Това не е инсулин. Той е инжекционен медикамент, но не е инсулин - това е изключително невежество. Това е скъпо лекарство, но много хора се втурнаха да го изкупуват от аптеките, намериха начин дори да получат рецепти за него. И стана така, че и в момента има недостиг от него за пациентите с диабет, които официално им е предписано това лекарство", изтъкна доц. Попова.

"Най-добрата диета е повече движение и ограничение в храненето, като се отчитат генетичните фактори в затлъстяването. Правилната диета е умерена, нискоенергийна и балансирана, съчетана с индивидуализирано повишена физическа активност, като се обръща внимание на сърдечно-съдовия профил. Добавя се поведенческата терапия в опит да се обучи индидивида да промени своя неправилен начин на живот", казва доц. Попова.


Доц. д-р Даниела Попова, д.м., е завършила Медицинския университет в София през 1977 г. Има три специалности: Вътрешни болести, Ендокринология и болести на обмяната, Хранене и диететика. Един от най-търсените специалисти в България в областта на диабета, предиабета, както и здравословното хранене. От 2002 г. досега е началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Има дългогодишна клинична, експертна, лечебно-диагностична, преподавателска дейност в областта на клиничната диететика и метаболитни заболявания; автор на учебна програма по диетология за медицински колеж. Член е на Европейска академия на науките по хранене и затлъстяване; Атланто-евро-средиземноморска академия на медицинските науки; Българско дружество по ендокринология. А също така е член на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация, както и на Ръководството на Българското дружество по хранене и диететика. Има над 100 научни публикации. Гл. редактор на сп. „Медицинска диететика”.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна