Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна техника на тънкоиглена биопсия подобрява диагностиката при рак

5
Д-р Йордан Спирдонов
Снимка: болница ИСУЛ

Д-р Йордан Спирдонов откри иновативна модифицирана техника на тънкоиглена аспирационна биопсия, която позволява вземане на до 5.5 пъти повече цитологичен материал в сравнение със стандартните техники. Очаква се тази уникална модификация значително да подобри диагностиката при рак на млечната,  щитовидната жлеза и тумори с друга локализация.

Като златен стандарт в диагностиката на карцином на млечната, щитовидната жлеза и тумори с друга локализация се приемат иглените биопсии, посредством които се взима биологичен материал от болестния участък за микроскопско изследване. Въпреки своите предимства, в до 25% от случаите, тънкоиглената аспирационна биопсия не предоставя достатъчно биологичен материал и това налага повторна интервенция.  Именно този проблем решава изобретената от д-р Спирдонов модификация на тънкоиглена аспирационна биопсия.

Снимка: болница ИСУЛ

Откривателят на техниката е специалист по образна диагностика и част от екипа на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ”, гр. София, където докторът представи официално новата модификация.

Усилията на д-р Спирдонов са насочени към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни методи, включително и ядрено-магнитен резонанс. Приставката за скенер на тяло, подобряваща диагностиката на рака на млечните жлези, която беше изобретена от него, е призната и от световната медицинска общност. С нея той спечели приза лекар на годината в категория „Иновации“ за 2021 г.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени