Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските лондончани с българското си кътче в сърцето на Лондон - розите!

През миналия век, 1972 година, Столичната община подарява български рози на Лондон. През 90-те те изсъхват и… биват изкоренени.

"Когато дойдох в британската столица, исках да видя тези рози, защото няма много места, свързани с България, защото българите, които сега сме доста в Обединеното кралство, са страшно много", разказва пред камерата на БНР българският юрист Бойко Боев, който от години живее и работи в британската столица като юрист в голяма международна компания.

Защо Англия? Защо Кралицата? Един българин разказва... Бойко Боев от Лондон

"Дойдох, но не открих никакви български рози в "Сохо", а този квартал е в центъра на Лондон и това е площад, построен през 17 век, на който има различни цветни пространства. Розите обаче ни ги нямаше, но пък имаше табелка на историята… и телефон. Обадих се веднага, за да попитам къде са, но се оказа че през 90-те години те са изсъхнали“, продължи разказа си Боев.

Тогава се решил – обадил се на приятели и съмишленици, направили проект, събрали средства, поискали разрешение от общината в Уестминстър и засадили розите.

"Защото сме дошли тук, живеем тук и искаме да възстановим историята на българските рози, да имаме българско място, нещо, за което да се грижим, защото ние сме българските лондончани", разказва ни още юристът.



Още снимки и видеа може да откриете в специалната ни рубрика Траурът в Кралството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени