Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кралицата – коронацията, критиките и новият крал. Разказ на Соня Рув-Увалиева пред БНР

"В деня на коронацията на кралица Елизабет Втора, в дома на родителите ми, само ние имахме телевизор, едно малко черно-бяло квадратче… дойдоха всички съседи и направихме банкет. Бяхме спуснали завесите и на тъмно гледахме тържеството".

Това е детският спомен на Соня Рув-Увалиева, вдовицата на големия български дипломат Петър Увалиев, човекът, родолюбецът, създателят на Българското радио, интелектуалецът, обвързван с европейската просвета.

"Следяхме с интерес церемонията, вълнувахме се" допълва Рув-Увалиева, която има изключителни заслуги за развитието на българо-британските отношения и за популяризирането на културата ни в Обединеното Кралство, защото и до ден днешен продължава делото на своя съпруг – да бъде мост между двете култури.

Лично тя не се е познавала с кралското семейство, за разлика от съпруга й, който е снимал в два филма покойните Елизабет Втора и принц Филип.

"Много ми е тъжно, че кралицата почина, но трябва да отбележа, че тя жива невероятните 96 години. Не трябва да забравяме страхотните неща, които тя е направила за нас. Искам да вярвам, искам да си спомням за нея с най-добри чувства, но няма нужда да изразявам скръбта си пред другите", допълва тя.

Спомня си обаче за комична случка, която се предава от уста на уста във Великобритания.

Кралицата била със своя личен охранител на разходка из шотландски парк. Не след дълго към тях приближил американец, който се позаинтересувал за алеите из комплекса, като едновременно с това подал фотоапарата на кралицата, за да го снима.

"Така и не разбрал обаче, че това е самата кралица, а е можел да има снимка с нея", разказва ни Соня Рув-Увалиева.

За новия крал

Лично тя не смята, че името, избрано от крал Чарлз Трети, е правилното, предвид съдбата на предшествениците му - Чарлз Втори и Чарлз Първи, шегува се професорката, която допълва, че е очарована от първата реч и първите стъпки на новия монарх.

Ролята на кралската фамилия

"Конституционната роля е да управляват страната, но без да имат политическа тежест. Речта на монарха е аполитична, дипломатична, защото той не е управляващ, спазва традициите", допълва Рув-Увалиева.

Пред камерата на БНР тя сподели и за критиките от републиканците към кралското семейство, че се разхищават много средства от за издръжката на фамилията, но "Елизабет Втора доказа на всички ни, че е скромна и работлива". Фотоси и видео: The Royal Family Channel, Диана Костова и Димитър Ганев, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.