Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Притеснителни данни: Около 300 хил. българи – зависими от алкохол или дрога!

Снимка: БГНЕС

Асоциация за превенция и лечение на зависимости "Само днес" продължава кампанията си: "В подкрепа на зависимите и техните семейства", като втората ѝ част е посветена на темата "Как да възпитаме уверени и независими деца", обяви пред БТА терапевтът по зависимости Милена Петрова.

По думите й у нас липсва актуална статистика за размерите на проблема със зависимостите, но се предполага, че общо около 300 хиляди души са пряко засегнати от някаква форма на алкохолна или наркотична зависимост.

"Няма данни за зависимите от хазарт, интернет, секс и от поведенчески зависимости", настоява Петрова.

Наблюденията им обаче сочат и друг тревожен факт – все повече деца започват да употребяват психоактивни вещества.

Според Милена Петрова проблемът с лесно достъпните психоактивни вещества, от които се възползват все повече подрастващи, е доста наболял.

"Тревата" е достъпна с опасни примеси, а много от децата я смятат за полезна!?

"Проблемът е, че в това, което се продава в България, се слагат какви ли не други боклуци с цел да се "зарибят" купувачите да вземат все повече и повече", посочва терапевтът по зависимости.

По думите й основното, което предизвиква децата към употребата на забранените вещества, е любопитството. Другото е желанието да се впишат сред останалите.

"Същото като при нас преди години с цигарите – който не пуши цигари, е малко смотан, така в днешно време е с тревата", разказва Петрова.

"Добрата превенция е да се погрижим да оформим деца със здравословни интереси, здравословни връзки с останалите, с една добра самооценка. Превенцията започва от най-ранна възраст – първото и най-важно нещо е връзката на децата с родителите. Тя се създава с един добър баланс между любов, самоуважение, самостоятелност, граници. Ако детето е прекалено притискано да прави някакви неща, ако не получава достатъчно любов, като какво означава достатъчно любов може да е тема на съвсем отделен семинар, това вече предполага една лоша основа", коментира терапевтът.

Според нея родителите трябва да бъдат пример с поведението си какво очакват от децата, а не просто да говорят за очакванията си.

"Децата имат нужда от ЛУКС – Любов, Усещане за безопасност, Контрол и Свобода", обобщава терапевтът. 

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.