Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Лечева дава на прокурор договорите на предшественика си

Националният стадион е красив, но морално остарял – трябва да има нов, но е въпрос на диалог, смята министърът

Весела Лечева
Снимка: Министерски съвет

Всички договори от последните дни на предишното управление на Министерството на младежта и спорта, свързани с финансови разходи, ще бъдат дадени на прокуратурата. Това заяви служебният министър Весела Лечева. Тя даде за пример сделката за скъпия софтуер на Националната спортна база и договора за 1 милион лева на Спортния тотализатор.

"Това, което през последните дни и седмици се опитват да наложат, че Националната спортна база едва ли не работи на тефтер и че няма дигитализиране на всички процеси, е меко казано е лъжа. Това беше един изключително скъпо струващ софтуерен продукт. Абсолютно ненужен за размерите, капацитета и потенциала на дружествата. Аз тук мога да кажа, че самият факт, че собственикът на фирмата поиска да бъде разтрогнат този договор показва за начина, по който е бил проведена цялата процедура, за стойността на продукта", заяви Весела Лечева пред БНТ.

Според нея, на база направените проверки, има незаконни действия от страна на предишното ръководство, но има и неморални действия. Всичко следва да бъде предоставено на прокуратурата.

"Трябва да подсигурим спокойствие на федерациите, за да гледат в дългосрочен период – до следващите олимпийски игри. Мога да кажа, че голяма част от множеството федерации страдат от дефицит на средства по отношение на оборудването. Трябва да се водим къде върви спортът в Европа и в целия свят, кои са най-новите нововъдедения, така че нашите федерации да са на равна основа с техните съперници”, продължи Лечева.

Според нея проблемът е, че министерството е винаги на опашката като финансиране. ММС не може да израсне със 100% бюджет. „Трябва да се направи рязка промяна. Създаде се легенда, че някои от федерациите си позволяват да присвояват средства, и това ескалира в предното управление. Предизвикваха се непрекъснати проверки”, каза още тя.

„Контролът е съизмерим с успехите – има ли успехи, това значи, че федерацията работи. Бях на Белмекен, никой не знаеше, че отивам, видях да тренират близо 30 души от биатлона, което показва, че тази федерация например работи. Тя беше ощетена с доста сериозна сума от бюджета за тази година, което веднага дава несигурност как ще приключат състезателите годината”, допълни министърът на спорта.

Весела Лечева смята, че е важно да има непрекъснат диалог с федерациите, ръководствата и треньорите им, за да се подходи небюрократично, а да се гони чиста методика.

Тя подчерта и ползите от един футболен форум у нас: „Ще кажа нещо по повод домакинствата – в цял свят те подпомагат икономиката. Тук забелязваме бегли наченки на ползите от тях, и един футболен форум би донесъл изключително много.”

„Бих казала, че държавата отдели доста средства по отношение на големи спортни обекти – „Арена Армеец”, „Колодрума”, залата в Русе, залата в Бургас. Националният стадион е красив, но морално остарял – трябва да има нов, но е въпрос на диалог.”

Относно залата в Бургас, тя заяви: „Това, което е започнало като едно скромно начинание, а след това става един сериозен голям спортен обект – зала Бургас е не по-малка от „Арена Армеец”, но когато се работи на парче и няма изяснена концепция, се получават тези порочни модели. Започва като скромна зала, след това обект за 15 хиляди зрители, и това води до удължаване на срока. Би трябвало винаги да се започва с изясняване на концепцията за това кой ще я ползва, кой ще я експлоатира, как ще се финансира, колко ще струва.”

По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!