Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие осъди освиркването на българския химн

Феновете в Скопие освиркаха българския химн и нашите национали.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди освиркването на българския химн по време на изпълнението му снощи преди мача в Скопие между двата отбора от група "С4" на турнира Лига на нациите. България спечели с 1:0 с гол на капитана Кирил Десподов.

Преди началото на срещата обаче цялата публика на стадион "Тоше Проески" освирква бурно българския химн "Мила Родино".

"Министерството на външните работи излиза с публична реакция и осъждане на вчерашния израз на език на омразата, който наблюдава по време на футболната среща между националните отбори на Македония и България, се казва в становището на Министерството на външните работи на бившата югорепублика.

Спортните събития представляват най-висш израз на принципите на справедливо отношение, взаимно уважение и състезание в духа на спортния дух. Злоупотребата с тези събития за разпространяване на омраза и нетолерантност е съществена противоположност на основната им идея.

И в бъдеще Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на взаимоотношенията като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко добри съседи", се казва в реакцията на МВнР на Република Северна Македония.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!