Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва с над 11% след новините за течове от газопровода "Северен поток"

3
Снимка: balkangashub.bg

Природният газ в Европа поскъпва във вторник с над 11% след новините за течове на синьо гориво от газопровода "Северен поток 1", които пораждат опасения относно сигурността на енергийната инфраструктура на блока и правят още по-малко вероятно бързото възобновяване на потоците през важния тръбопровод.

От компанията оператор на газопровода - Nord Stream AG съобщиха, че три офшорни линии на газопроводната система "Северен поток" са претърпели "безпрецедентни" щети само за един ден. В изявлението на Nord Stream AG се посочва, че е невъзможно да се прецени кога ще бъде възстановена работоспособността на газовата мрежа.

Новината парира поевтиняването на газ в Европа от предходните четири сесии на търговия, като към 12.30 часа българско време октомврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с 11.3% към 193 евро за мегаватчас (MWh), отскачайки от вчерашното двумесечно дъно около 168,50 евро - най-ниското ценово ниво от 26 юли насам.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Солидното поевтиняване на газ през последните няколко седмици беше в резултат на почти запълнените газови хранилища в Европа преди началото на зимния отоплителен сезон, на силния внос на втечнен природен газ, на подобреното производство на вятърна енергия в някои части на стария континенти и на прогнозите за меко време.

Към 25-и септември средната запълняемост на газохранилищата в ЕС е на ниво от 87,73%, като в Германия това ниво вече достигна 91,32%, според последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE). Съоръженията за съхранение в Полша, Франция и Дания пък бяха пълни над 95%, а тези в Нидерландия, Швеция, Италия и Белгия - на около 90%. В България газохранилището в Чирен е пълно на 73,6%.

Нива на запълняемост на газохранилищата в ЕС, според GIE


Междувременно ЕС ще отложи публикуването на подробния си план за бъдещи стъпки за понижаване на цените на газа и облекчаване на нестабилността на пазара, което трябваше да бъде факт на 28-и септември, вероятно за следващата седмица.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна