Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Няма съмнение, че това са били експлозии", зави шведският сеизмолог Бьорн Лунд

Сеизмограф е отчел два пика преди газовите течове от балтийския тръбопровод "Северен поток"

2
Газови мехурчета на повърхостта на Балтийско море над мястото на теча на "Северен поток" близо до остров Бронхол
Снимка: Ройтерс

Сеизмограф на датския остров Борнхолм е регистрирал два пъти пикове, представляващи земни трусове, в понеделник, когато газопроводите "Северен поток 1 и 2" претърпяха драматичен спад на налягането, съобщи германският център за геоложки изследвания GFZ, цитиран от Ройтерс.

Сеизмографът е регистрирал почти пълна тишина до 00.03 часа по Гринучи (около 02.00 часа сутринта местно време), когато е засечен пик, представляващ земен тремор, последван от непрекъсната електромагнитна вълна. Този модел се е повторил и в 17.00 часа.

Европейски политици и експерти по сигурността предполагат, че разкъсването на тръбопровода "Северен поток" край остров Борнхолм може да е причинено от саботаж.

Германският център за геоложки изследвания GFZ отказа да направи заключение дали регистрираните трусове може да са в резултат от експлозия.

"Имаше пик и след това нормален шум", каза говорителят на GFZ Йозеф Зенс. "Не можем да кажем дали това е довело до изтичане на газ".

В понеделник следобед беше съобщено за пръв път, че газопроводът "Северен поток 2" има спад на налягането. Разхерметизацията на газопровода "Северен поток 1" пък беше отчетена вчера рано вечерта, малко след втория от двата засечени със сеизмограф пика.

Междувременно сеизмолозите в Дания и Швеция са регистрирали в понеделник мощни взривове в зоните на изтичане на газ от "Северен поток", посочи във вторник пред обществената телевизия SVT Националният сеизмологичен център на Швеция (SNSN) към Университета в Упсала.

"Няма съмнение, че това са били експлозии", зави пред SVT сеизмологът на SNSN Бьорн Лунд.

"Можете ясно да видите как вълните отскачат от дъното към повърхността. Няма съмнение, че е било взрив", твърди Лунд.

Карта на газовите течове от тръбопроводите на "Северен поток 1 и 2"


Течовете са били много големи и може да отнеме около седмица, преди газът да спре да изтича от газопровода "Северен поток 2", каза ръководителят на Датската енергийна агенция Кристофър Боцаув, цитиран от Ройтерс.

Според него корабите могат да загубят плаваемост, ако навлязат в района. "Морската повърхност е пълна с метан, което означава, че има повишен риск от експлозии в района", каза още Боцаув.

Датският премиер Мете Фредериксен пък отбеляза, че не може да се изключи саботаж. "Говорим за три теча с малко разстояние между тях и затова е трудно да си представим, че това е съвпадение", каза тя.

"Има някои индикации, че това е умишлено нанасяне на щети", каза през Ройтерс източник от европейската сигурност, като добави, че все още е твърде рано да се правят заключения. "Трябва да се попитате: Кой би спечелил?".

Германските власти също смятат, че двата ключови газопровода "Северен поток 1 и 2", които бяха сериозно повредени, са били обект на нападение, съобщи във вторник новинарският сайт Insider, позовавайки се на неназовани официални лица.

"Не можем да си представим сценарий, който не е целенасочена атака. Всичко говори против възможно съвпадение“, казаха служители.

Освен това множество медийни информации в Politico, The Welt и Der Tagesspiegel също предполагат, че инцидентите в системата на "Северен поток" са били умишлени.

По-рано и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също каза, че не изключва "възможността за саботаж", въпреки че това е "изключителна ситуация, която изисква спешно разследване".

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна