Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските държавни банки спират разплащанията с карти на руската платежна система "Мир"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три турски държавни банки спряха използването на руска система за плащания с карти "Мир" (Mir) след силен натиск от страна на Вашингтон тази платежна система да не действа като канал за избягване на санкциите на САЩ срещу Москва.

Във вторник банките Halkbank, Vakıfbank и Ziraatbank спряха плащанията по системата Mir, според информация на агенция Блумбърг, която беше потвърдена и от източник на "Файненшъл таймс", запознат с въпроса.

Решението да се спре използването на системата за разплащания "Мир" (Mir) идва седмица, след като другите два оператора в Турция – частните банки İşbank и DenizBank – обявиха, че спират плащанията през руската мрежа, която е еквивалента на Москва на водещите в света карти Mastercard и Visa.

Докато Анкара винаги е настоявала, че системата "Мир" е била използвана от руски туристи при пазарувания и плащания на хотелиерски услуги, западни официални власти изразиха загриженост, че тя може да се използва като потенциална задна вратичка за незаконно финансиране на управляващите в Кремъл.

Ръководство, публикувано от Министерството на финансите на САЩ, предупреждава банките извън Съединените щати, които сключват нови или разширени споразумения с руския оператор на платежната мрежа, биха "рискували да подкрепят усилията на Русия да избегне американските санкции".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна