Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия: Закупуването на германския газов оператор Uniper беше "грешка"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Закупуването на най-големия вносител на газ в Германия - Uniper беше "грешка", заяви пред Ройтерс финансовият министър на Финландия Аника Саарико, след като национализацията на компанията остави и двете държави с огромни загуби.

Германия се съгласи да се намеси в нейния най-голям вносител на руски газ на фона на задълбочаваща се енергийна криза, която постави компанията Uniper на колене. Част от тази сделка по национализацията на Uniper беше изкупуването ѝ от Fortum, чийто мажоритарен собственик е финландската държава.

Компанията Fortum, която инвестира около 7 млрд. евро в германската Uniper, заяви, че е реализирала загуба от близо 6 млрд. евро от излизането ѝ от немския газов вносител, като това представлява един от най-големите бизнес провали в историята на Финландия.

"Бизнесът на Uniper и енергията от изкопаеми горива....не беше добра идея за Fortum да купи този бизнес преди няколко години“, каза Саарико в интервю за Ройтерс преди конференцията Reuters IMPACT, фокусирана върху климата, която ще се проведе в Лондон на 3 и 4 октомври.

"Разбира се, сега можем да кажем, че е било грешка", добави тя.

Между 2013 г. и 2015 г. Fortum спечели около 9 млрд. евро от продажбата на своя бизнес за пренос на енергия в Северните държави и през 2017 г. - в противовес на предишната си стратегия за инвестиране в скандинавска енергия без вредни емисии - реши да инвестира парите в Uniper, като първо придоби дял от 47% в германската EON. Впоследствие Fortum увеличи дела си до около 80% от германската компания.

"Мъдро ли е сега да погледнем назад и да търсим виновните?“, се запита Саарико, добавяйки, че "сега трябва да гледаме напред".

За да разреши енергийната криза, Европейският съюз трябва да промени структурата на ценообразуването на енергийните пазари, каза още Саарико.

"За мен е ясно, че трябва да разделим цената на природния газ и другите енергийни цени, така че цената на газа да не движи тези на електроенергията. Това е основният проблем за решаване“, каза тя.

Европейската комисия предложи спешни енергийни мерки, включително данъци в целия ЕС върху свърхпечалбите на някои от енергийните компании, като се очаква държавите от съюза да вземат решение на среща на министрите на ЕС на 30 септември.

Финландия е отворена за предложенията на Комисията, но трябва да чуе повече за тях, отбеляза Саарико.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна