Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

НЗОК ще заплаща от новите сензори за всички деца с диабет тип-1

Едва 50 на сто от болничните легла в страната са заети, заяви управителят на НЗОК

"Няма рискови пера по здравноосигурителните плащания в бюджета на НЗОК за тази година, съобщи на среща с журналисти управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Той посочи, че по предложение на Надзорния съвет на НЗОК са освободени 6 млн.лв. от резерва на касата, за да се запазят месечните стойности за заплащане в болничната помощ за последното тримесечие от годината. Управителят поясни, че индикативните стойности за болнична помощ на месец за последното тримесечие ще са в размер на 259 млн.лв. За предишните тримесечия те са били в размер на по 180 млн.лв. за месец.

Увеличението е заради договорените по-високи цени на клиничните пътеки и по-високи заплати за медиците. Проф. Салчев обаче изтъкна, че всяка болница ще получи толкова, колкото е извършила като дейност.

В проекта за нов КТД лекарските заплати са повишени с 800 лева

По думите му в момента са заети едва 50 на сто от болничните легла в страната. От 48 хиляди легла, заетите са 20 хиляди.

В отговор на въпрос дали ще се направи изключение за общинските болници, които не са достигнали заложените в Колективния трудов договор минимални начални възнаграждения за медиците, управителят на НЗОК поясни, че ако общинските болници имат пациенти, ще имат и средства за заплати.

Общинските болници - апендиксът в здравеопазването

Няма да се затварят отделения или болници заради високите цени на тока и газа

Очаква се да приключи проверката на Главна инспекция по труда в лечебните заведения за заплащането на медицинския персонал и договорените заплати по колективен трудов договор, съобщи още Салчев.

Облекчава се процедурата по издаване на протоколи и на изискванията за получаване на сензори за контрол на захарта при деца, страдащи от захарен диабет тип 1.

Има ли сензори по НЗОК за децата с диабет

Всички деца с диабет, които се нуждаят от сензори, ще имат право да кандидатстват, така че достъп до новите сензори ще имат и новодиагностицирани и деца с добре контролиран диабет, каза още управителят на НЗОК.


Не е спирало получаването на заповеди за лечение на деца, които са кандидатствали за финансиране по линия на НЗОК, каза още проф. Салев. Имало е забавяне на плащане към болничните заведения, кандидатствали за лечение на малките пациенти, но не и забавяния в лечението на децата, изтъкна той.

Очакванията са за 2023 г. бюзжетът на НЗОК за лечение на децата през Комисията да бъде в размер на 70 млн.лв. НЗОК няма просрочени плащания и към чуждите фондове за сега.

Започнали са вече разговорите по бюджетната процедура за следващата година с Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването. Разглеждат се два варианта за бюджет,  като се прави анализ за изтеклата година и дали се налага да има промени в Националния рамков договор за догодина.

Според проф. Салчев много е важно в бъдеще да се наблегне освен на контрола в разходването на средствата по линия на НЗОК, но и да има методика за оценка на качеството на извършвана медицинска грижа, като в частта за навлизането на нови медикаменти, заплащани по линия на НЗОК да се заложат параметри какъв ефект в какъв срок се очаква от дадения медикамент.

Той посочи още, че се обсъжда промяна в процента на реинбурсация на някои лекарства, като тези, които реимбурсират на 25 на сто, да станат 50 на сто заплащани от здравния фонд.

Има разговори и по възможността НЗОК да плаща за обработена рецепта на аптеките по седем лева, вместо досегашните четири лева, когато се получават лекарства, заплащани на 100 % от НЗОК.

МС отпусна 9,8 млн. лв. за допълнителни възнаграждения в спешната помощ

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия