Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Група "Кикимора" спечели голямата награда в конкурса "Пролет" на БНР

"Кикимора" и генералният директор на БНР Милен Митев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Група "Кикимора" с песента "Сън“ е големият победител в 53-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет", определен от жури в състав:  Поли Генова, Дони, поетът Александър Петров, фронменът на „БТР“ - Атанас Пенев, Румен Бояджиев – син, музикантът и преподавател Мирослав Турийски, директорът на международния варненски фестивал „Откритие“- Доно Цветков.

Лично генералният директор на Българското национално радио Милен Митев връчи голямата награда – изящна статуетка с изцяло нова визия, дело на Елизар Милев - затворен ринг на слушалки с поставено между тях стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса.

"Финалът на конкурса "Пролет" е едно от най-важните събития в календара на БНР. Той обединява отговорността ни към половинвековната история на конкурса и към настоящето и бъдещето на българската музика. Тази вечер имахме 12 финалисти и всеки от тях е победител, а най-големият е публиката", каза Милен Митев.

За първи път голямата награда в конкурса "Пролет" дава възможност на победителя да създаде нова песен, продуцирана от Българското национално радио.

Наградата на слушателите получи група "Rock Session” с песента "Есента". Отличието, което те получиха също само по себе си е произведение на изкуството – картината "Джаз" на Вили Николов, връчена им от програмния директор на медията Даниела Късовска. 

Наградата - участие на фестивала "Евросоник“ в Грьонинген - Нидерландия отиде при Yavi. Грамотата и пластиката от ахат отидоха при Явор Велчев – Yavi, който ги получи от Албена Миланова, член на УС на БНР, а преди това дългогодишен директор на "Международна дейност" в радиото.


Като член на EBU (Европейския съюз за радио и телевизия) БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на престижния фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите БТР, Д2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag.

За престижното отличие в радио конкурса "Пролет" се състезаваха общо 12 групи и изпълнители финалисти, сред които също Валди Тотев и Пешето, Пламен Бонев, Алек Кирев, Петя Буюклиева, Петко Славов, Адриана Бенова, Ема Краун и групите "Фанданго", и "Wet Pebbles". Всички те изпълниха своите песни на живо на артистичната церемония в София лайв клуб, чиито водещи бяха чаровната певица и телевизионна водеща Йоанна Драгнева и нейната половинка – също звезда от екрана Мирослав Димитров. Техен музикален партньор на рояла беше Ясен Велчев.

Събитието беше излъчено директно в ефира на програма "Хоризонт" на БНР. Гала церемонията по връчването на наградите от конкурса "Пролет" ще бъде показана на запис и от БНТ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.