Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без машинно гласуване в секция във Варна заради "нерегламентиран достъп"

Снимка: Ани Петрова

Машинното гласуване в една от секциите във Варна ще бъде отменено след включване на защита за нерегламентиран достъп.  При включването на устройството тази вечер въвеждането му в работа е било прекратено от съобщение "Дневникът е подправен".

Председателят на РИК Венелин Жеков, че в секция 328, която се намира в кв. "Кайсиева градина" в училище "Стоян Михайловски", когото техническото лице е направило опит да задейства машината е излязъл въпросният надпис, че машината не може да бъде инициализирана. Това означава, че не може да бъде отворена бюлетината – "Дневникът е подправен", става дума за поредица от данни, които са на и-кодове в софтуера на машината.

Веднага за случая е била уведомена ЦИК, но тъй като е трябвало да бъде запечатана секцията официалният протокол за случилото се със съответните подписи ще бъде изпратен утре. А гласуването ще се проведе изцяло с хартиени бюлетини.

За случая ще бъде уведомена прокуратурата.

Във всички останали 540 секции в област Варна, в които има машини за гласуване ситуацията е нормална. Машините са предадени навреме, така че гласуването ще започне без проблеми утре сутринта. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна