Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Буркина Фасо остава неясна, слуховете за преврат не се потвърждават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат гневни протестиращи пред френското посолство в столицата на Буркина Фасо в неделя, докато вълненията тлеят в обеднялата, размирна западноафриканска нация след съобщенията за втори преврат тази година, предава АФП. Последните вълнения започнаха в петък, когато младши военни офицери обявиха, че са свалили лидера на хунтата в страната, предизвиквайки дълбока загриженост сред световните сили.

Късно в събота лидерът на хунтата Пол-Анри Сандаого Дамиба заяви, че няма намерение да се откаже от властта и призова офицерите "да се вразумят". Коментарите му дойдоха малко след като генералният щаб на армията отхвърли твърденията за преврата и го определи като "вътрешна криза" в армията и каза, че диалогът "продължава" за коригиране на ситуацията.

Столицата остана напрегната през нощта, като демонстранти се събраха по главните пътища на Уагадугу, докато хеликоптер кръжеше над нея.

В изявление, прочетено по телевизията в неделя, офицерите, които обявиха преврата, казаха, че са отменили комендантския час, който са наложили, и призоваха за среща на ръководителите на министерствата по-късно през деня.


Офицерите бяха ообявили, че Дамиба се е скрил във военна база на бившата колониална сила Франция, за да планира "контраофанзива", обвинения, които той и Франция отхвърлиха.

В неделя десетки поддръжници на новия самопровъзгласил се за лидер на пуча Ибрахим Траоре се събраха пред френското посолство в столицата. Силите за сигурност изстреляха сълзотворен газ от вътрешността на комплекса, за да разпръснат протестиращите, след като те подпалиха бариери отвън и хвърляха камъни по сградата, като някои се опитаха да прескочат оградата, според репортер на AFP на място.

Няма съобщения за ранени. Френското външно министерство осъди най-категорично насилието срещу посолството.

Това е поредният инцидент срещу свързана с Франция сграда за два дни, след пожар в посолството в събота и пожар пред Френския институт в западния град Бобо-Диуласо. Френски институт в столицата също претърпя големи щети, съобщи външното министерство.

Траоре призова за прекратяване на атаките в неделя.

„Нещата постепенно се връщат към реда си, така че ви призоваваме свободно да си вършите работата и да се въздържате от всякакви актове на насилие и вандализъм... особено такива, които биха могли да бъдат извършени срещу френското посолство и френската военна база“, каза офицер, четейки изявление от Траоре по телевизията.

Офицерите казаха, че са извършили пуча си, защото Дамиба не е успял да потуши джихадистки атаки в страната. Самият Дамиба дойде на власт с преврат през януари. Той се наложи като лидер на 16-милионното население на страната, след като обвини избрания президент Рох Марк Кристиан Каборе, че не е успял да отблъсне джихадистите бойци.

Но бунтът продължава да бушува. Повече от 40 процента от Буркина Фасо остава извън контрола на правителството.

Хиляди загинаха и около два милиона бяха разселени от боевете от 2015 г., когато бунтът се разпространи в Буркина Фасо от Мали.

Твърдението за преврат от петък предизвика вълна от международна критика, включително от Съединените щати, Африканския съюз, Европейския съюз и регионалната групировка ECOWAS.

„Буркина Фасо се нуждае от мир, стабилност и единство, за да се бори с терористичните групи и престъпните мрежи, действащи в части от страната“, се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Джихадисткото насилие също предизвика поредица от преврати в Мали, Гвинея и Чад от 2020 г. насам. Новите пучисти в Буркина заявиха, че са готови "да отидат при други партньори, готови да помогнат в борбата срещу тероризма". Нито една страна не беше изрично спомената, но Русия, чието влияние нараства във френскоговорящата Африка, е сред въпросните възможни партньори.

Няколко часа преди преврата в петък стотици хора се събраха в столицата, настоявайки за напускането на Дамиба, края на военното присъствие на Франция в Сахел и военното сътрудничество с Русия.Франция има контингент от военни специални сили, базирани в Камбоинсин, който е на около 30 километра (19 мили) от Уагадугу.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени