Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство се отказа от премахването на горната данъчна ставка от 45% за най-богатите

Куази Куартенг, британски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовият министър на Обединеното кралство Куази Куартенг се отказа от плановете да премахне най-високата ставка на подоходния данък за най-заможните британци след критики от консервативни депутати и сътресения на финансовите пазари.

"Ясно е, че премахването на данъчната ставка от 45% се превърна в отвличане на вниманието от нашата първостепенна мисия да се справим с предизвикателствата, пред които е изправена страната ни“, написа Куартенг в понеделник в "Туитър", предадоха Ройтерс, "Файненшъл таймс и Би Би Си.

"В резултат на това обявявам, че няма да продължим с премахването на данъчната ставка от 45%. Разбираме го и се вслушахме", добави той.

Куартенг каза още, че този ход ще позволи на консерваторите "да се съсредоточат върху предоставянето на основните части от нашия пакет за икономически растеж".

Говорейки пред Би Би Си, финансовият министър отбеляза, че "чувствахме, че отговорът на намалението на данъка от 45% заглушава силния пакет за интервенция в енергетиката и решихме да не продължаваме с премахването му“.

Изявлението на канцлера следва критиките от бившите министри от кабинета Майкъл Гоув и Грант Шапс, както и от сериозните пазарните сътресения след представянето преди време на т.нар. "мини бюджет" на правителството.

Британската лира реагира позитивно на новината, отбелязвайки известно поскъпване на валутния пазар. В същото време има понижение и на доходността на британските държавни облигации след рязкото ѝ повишаване през последни дни.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!